2018-06-16 227 views
作為Espuma嘅忠實粉絲,尖沙咀同灣仔分店已經去過不止一次,今個weekend就相約朋友到中環分店試試。中環店裝潢與灣仔店一樣有大玻璃窗,感覺開揚,坐窗邊可欣賞紅頂Bishop's house,仲可以遠眺山景及禮賓府。餐廳內播放著輕快音樂,當中有幾首都係大熱嘅Just Dance Music,充滿休閒氣息,weekend正正就係要呢個感覺啦!先點個經典Nachos作為餐前小食,鹹脆栗米片配上芝士、牛油果蓉、酸忌廉同Jalapeno,從來都係絕配,用手食就夠曬滋味啦。半熟吞拿魚,外層舖滿香脆黑白芝麻,再配上黑醋汁沙律,作爲頭盤格外醒胃!口感接近酥皮嘅超薄餅底極為香脆,烤焗後牛肉仍出奇地嫩滑多汁,配上濃郁的芝士及芥末醬,口感一流!咖啡同奶嘅比例調配得啱啱好,飲落濃厚幼滑,奶泡表面有一層微微燒焦嘅脆皮糖衣,口感獨特。水滴型窩夫,外脆內軟,餡料抹茶麻糬煙韌有咬口,Espuma製作甜品方面果然有一手,窩夫同時配上Mövenpick法式焦糖燉蛋味雪糕,雪糕混合焦糖醬,甜美滿足。

特色粟米薄脆

黑白芝麻吞拿魚卷