6 day(s) ago
今個月頭同朋友去咗中環海事博物館參觀完無意中發現到博物館樓上有間Cafe,而且仲係位於博物館既天台觀景層➕餐廳仲設有大戶外露台可睇到中環摩天輪,碼頭風景同維港2岸等既景色真係超級無敵正‼️💯😍但在呢個甘優美既餐廳環境下,呢度並唔係是一間行內星級既團隊黎制作既餐廳,而是一間由香港海事博物館與慈善及非牟利機構思拔中心合辦的社會企業,該機構主要目是希望讓一班不同國藉有學習障礙的成年人士接受技能及工作訓練,從而融合社會非常有意義‼️好難想像中環呢個商業地都有社企餐廳真係好罕有‼️❤️🔥💯🥹值得一講既係☝🏼餐廳內裡既環境➕室外既觀景台環境真係一流‼️因為始終呢間cafe既location係海邊碼頭營造出好自然優閒舒適既紛圍,淨係影相打卡都可以打左成個下晝!我食野時見到坐我隔離台既幾個外國客人係度一路玩啤牌🃏➕飲☕就打算消磨成個下晝非常chill 同寫意‼️🥰Cafe的食物以輕食同 tea set為主,每一道都充滿着有學習障礙既人士既用心既創意同制作🥰:推介菜式:1.是日精選餐湯 南瓜濃湯💲45有香濃既南瓜湯加上2片穀物🍞一齊食非常開胃!鐘意飲濃湯既人一定要黎試!2. 蔬菜咖哩批 💲88批非常香同熱辣辣!裏
推介菜式:
1.是日精選餐湯 南瓜濃湯💲45
2. 蔬菜咖哩批 💲88
批非常香同熱辣辣!裏面仲有紅蘿蔔➕瓜➕咖喱汁等,汁味好香!
3.牛肉千層面 💲92
唔好睇呢個千層面份量好似好少咁!有牛肉醬➕芝士➕千層面食落肚真係好飽肚! 夠一個人食既份量!
4.墨西哥卷配雞肉牛油果嫩菠菜番茄及芝士 💲84
多種蔬菜➕雞肉搭配在一起,而且沒有加任何醬黎調味。真係食得健康又滋味‼️❤️🤤
5.下午茶cake set :無麩質朱古力蛋糕➕精選咖啡💲92
對麩質過敏的人可選擇食呢款蛋糕,佢既朱古力🍫味道非常濃厚面上配上面頭加上椰子粉味道超搭‼️朱古力迷黎到必定要試‼️❤️👍🏼😋