2023-07-26
今日又去咗另外一間中環嘅Fine dining到食~今次係一間好特別嘅餐廳,從來都未試過泰式fine dining🇹🇭呢間餐廳係以海鮮為主,加入泰式嘅元素,未試已經好期待🙌🏻今次又係試咗tasting menu,入面有10款食物,試咗覺得有幾款特別值得推介。Guai tiao ruea 鮑魚泰國野生蘑菇鮑魚肝船麵汁煮鮑魚,裏面用埋鮑魚肝去做個汁,味道更香濃咁大個女都未食過鮑魚肝,鮑魚好彈牙好有鮮味。Plaa馬友魚椰子白奶油竹筍個馬友魚好滑,配埋椰子白奶油,好有泰式嘅味道。Neua Massaman和牛面頰肉咖喱羊肚菌和牛面頰肉油脂分布好高,牛肉味好重,咖喱汁唔會太辣唔會搶咗牛肉嘅味道。Nam prik kapi 日本青花魚蝦蛇瓜呢個好清新嘅配搭,食得出每一個食材嘅鮮味。Maan Han Maan Hn (pre dessert)Carissa 雪葩呢個雪葩真係好清新,喺中間食可以清除咗味蕾上面多餘嘅味道,等我哋可以試下一道菜試清楚啲。整體我覺得係一餐好特別嘅fine dining✨
Guai tiao ruea
鮑魚泰國野生蘑菇鮑魚肝
船麵汁煮鮑魚,裏面用埋鮑魚肝去做個汁,味道更香濃
咁大個女都未食過鮑魚肝,鮑魚好彈牙好有鮮味。
Plaa
馬友魚椰子白奶油竹筍
個馬友魚好滑,配埋椰子白奶油,好有泰式嘅味道。
Neua Massaman
和牛面頰肉咖喱羊肚菌
Nam prik kapi
日本青花魚蝦蛇瓜
呢個好清新嘅配搭,食得出每一個食材嘅鮮味。
Carissa 雪葩
整體我覺得係一餐好特別嘅fine dining✨