2022-11-28
方叔叔重慶老火鍋嘅分店真係愈開愈多,總有一間係附近😬黎到中環都比我見到佢,天氣又開始轉涼,最岩就打邊爐🤤餐廳燈光比較暗,每張枱之間又用黑色膠板阻隔,私隱度好高,食都食得好自在,而且枱同座位都好寬落,坐得好舒適👍🏻湯底:湯底按人頭收費,除左花膠雞湯鍋要再加$20/位,其他湯底收費都係$38/位。點左雙拼鴛鴦鍋(普通辣大紅鍋+大骨滋補湯嘅)麻辣鍋可以簡辣度,我地唔太食到辣,所以只係叫左小辣,因為麻辣鍋會愈滾愈辣,麻味和辣味會愈煮愈出😳大骨鍋唔係淨係得個湯,內有乾坤,有大大舊嘅豬骨、粟米🌽、紅蘿蔔、馬蹄,真係貨真價實,湯底亦唔會死咸,好有老火湯嘅味道☺️用黎淥下菜同丸就最啱🤩配料:有超過70款火鍋配料選擇,包括牛、羊、豬、雞、牛蛙、海鮮、蔬菜、丸類、餃等等,款式都幾多。嫰牛肉係滑牛,牛味香濃,無咩脂肪,食多d都唔會有太大罪疚感😂😂美國牛板鍵脂肪比例較少,肉質比較結實!呢到仲有d比較特別嘅火鍋配料,超愛鮮竹生手打蝦滑,爽脆嘅竹生包住彈牙嘅蝦滑,而且蝦味好香濃,真係要encore🤤😍手打四寶丸都係必叫,尤其係黑松露墨魚滑,食完口齒留香,口感彈牙😋😋仲有鮮滑魚麵,口感好特別,爽口彈牙,似食緊魚旦咁😜
湯底:
配料:
嫰牛肉係滑牛,牛味香濃,無咩脂肪,食多d都唔會有太大罪疚感😂😂美國牛板鍵脂肪比例較少,肉質比較結實!呢到仲有d比較特別嘅火鍋配料,超愛鮮竹生手打蝦滑,爽脆嘅竹生包住彈牙嘅蝦滑,而且蝦味好香濃,真係要encore🤤😍手打四寶丸都係必叫,尤其係黑松露墨魚滑,食完口齒留香,口感彈牙😋😋仲有鮮滑魚麵,口感好特別,爽口彈牙,似食緊魚旦咁😜功夫萵筍片擺盤精緻,打卡好靚,薄切淥30秒就食得👍🏻
飲品:
水仙烏龍檸檬茶 $58
呢到嘅特飲係超大杯,一杯等於人地2杯,好抵飲,茶味唔會太澀😋
衝上雲霄百香果雞尾酒 $58
有酒精成份嘅特飲,有好香嘅百香果味😙