2018-05-21
喺越南去完旅行返嚟不時都會好掛住越南河粉,今日喺中環見到間裝修更靚食越南河粉嘅餐廳就入咗去喇~🍜入面唔算好多位,不過都坐得幾舒適我就叫左呢杯《青檸梳打》跟set加$15本身以為佢會係泰國果啲青檸梳打味,但係原來唔係,佢多咗啲話梅嘅鹹酸味,味道更有層次!朋友就叫左《特色檸檬茶》跟餐加$9呢個都係有話梅味!唔怪得係特色檸檬茶啦😋朋友就叫左呢個《招牌pho特別》$96入面有勁多配料,上面既芽菜同埋芫荽都有好多~青檸同埋辣椒就另上,比你自己落🍋你睇呢張相就見到佢有幾多配料㗎啦!河粉麵質好好味同我喺越南食嘅真係差唔多,湯底亦都唔錯不過如果可以在多啲青檸就更加好啦😋我就叫咗個《火燒牛腩撈檬》$68芫荽、芽菜、青瓜、紅蘿蔔都有勁多!火燒牛腩真係超級好味,入口即溶🤤🤤而啲麵就不過不失啦,撈檬汁味道調得好好!唔會太酸另外加左個小食 《越式炸春卷》我自己就好鍾意食呢個炸春卷,熱辣辣啱啱炸起,夠脆入邊又唔會趕,點埋個越南醬汁簡直係絕配!😆最後就叫左呢個《牛油雞翼》就咁聽個名以為係牛油煎雞翼,點知高級好多,牛油味激香,雞肉肉質嫩滑~好滋味!
入面唔算好多位,不過都坐得幾舒適
我就叫左呢杯《青檸梳打》跟set加$15
朋友就叫左《特色檸檬茶》跟餐加$9
呢個都係有話梅味!唔怪得係特色檸檬茶啦😋
朋友就叫左呢個《招牌pho特別》$96
入面有勁多配料,上面既芽菜同埋芫荽都有好多~
青檸同埋辣椒就另上,比你自己落🍋
你睇呢張相就見到佢有幾多配料㗎啦!
我就叫咗個《火燒牛腩撈檬》$68
芫荽、芽菜、青瓜、紅蘿蔔都有勁多!
火燒牛腩真係超級好味,入口即溶🤤🤤
而啲麵就不過不失啦,撈檬汁味道調得好好!唔會太酸
另外加左個小食 《越式炸春卷》
最後就叫左呢個《牛油雞翼》