2024-07-08
星期六有北京朋友黎左香港玩, 佢想搭下叮叮, 食下西餐, 感受下香港D一面既氣息,所以我就充當導遊, 帶佢去港島區玩下第一站首先我很喜歡的Espuma, 我好鐘意呢度既食物同環境, 有高級餐廳的感覺, 所以都好想介紹比朋友, LUNCH時間去到, 係有LUNCH SET的, 咁就可以試多少少野西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍-$308跟餐會有芝士松露醬薄多士, 巴馬火腿, 沙律菜同埋磨菇湯, D個組合做前菜已經好有誠意啦, 多士好香脆, 濃濃的松露醬香味, 芝士有2款, 輕輕一拉就有拉絲效果, 這個薄多士很出色! Parma Ham既咸香令人更開胃, 磨菇湯超級香濃, 絕對唔係罐頭湯可以媲美。而D個豬腩卷係人超有驚喜, 炸得好香口, 油而不膩, 肉汁豐盈鮮美, 如果沾上少許蜜糖芥末醬就加清新, 加上蘆筍的清甜鮮嫩,味道非常配襯,可以清新開胃。整體感覺高貴不貴, 簡直是食家的必嚐之選!香烤美國安格斯肉眼扒8oz-$398這份肉眼扒煮得恰到好處, 肉質鮮嫩多汁,咬下去肉汁馥郁四溢,充滿牛肉的美妙香氣, 表層烤得焦香可口,內裡卻維持著恰到好處的嫩度,肉質軟嫩滑順, 這等優質的安格斯牛肉,再配上精湛的
佢想搭下叮叮, 食下西餐, 感受下香港D一面既氣息,所以我就充當導遊, 帶佢去港島區玩下 第一站首先我很喜歡的Espuma, 我好鐘意呢度既食物同環境, 有高級餐廳的感覺, 所以都好想介紹比朋友, LUNCH時間去到, 係有LUNCH SET的, 咁就可以試多少少野 西班牙式脆皮豬腩卷配蘆筍-$308
跟餐會有芝士松露醬薄多士, 巴馬火腿, 沙律菜同埋磨菇湯, D個組合做前菜已經好有誠意啦, 多士好香脆, 濃濃的松露醬香味, 芝士有2款, 輕輕一拉就有拉絲效果, 這個薄多士很出色! Parma Ham既咸香令人更開胃, 磨菇湯超級香濃, 絕對唔係罐頭湯可以媲美。 而D個豬腩卷係人超有驚喜, 炸得好香口, 油而不膩, 肉汁豐盈鮮美, 如果沾上少許蜜糖芥末醬就加清新, 加上蘆筍的清甜鮮嫩,味道非常配襯,可以清新開胃。整體感覺高貴不貴, 簡直是食家的必嚐之選! 香烤美國安格斯肉眼扒8oz-$398
這份肉眼扒煮得恰到好處, 肉質鮮嫩多汁,咬下去肉汁馥郁四溢,充滿牛肉的美妙香氣, 表層烤得焦香可口,內裡卻維持著恰到好處的嫩度,肉質軟嫩滑順, 這等優質的安格斯牛肉,再配上精湛的烹飪手藝,實在是人間美味 熱水果茶 (跟餐+$15升級特別飲品)
水果茶的水果份量多, 有香甜的水果香味, 飲落很舒服不會太甜, 而且加了奇亞籽增加口感, 而且更加健康, 推薦! 總結Espuma 一直keep住好高質, 我同我朋友都好鐘意, 佢話北京食唔到D個質素既野, 下次會想再黎試其他