2023-06-23
每次踏進中環蘇豪區,總會看得目炫神迷,皆因這一帶實在有太多裝潢獨特、有格調嘅餐廳。而我今次終於決定唔再「window shopping」,揀一間餐廳食返個靚晚餐。我們選擇嘅係意大利餐廳Acquasala,雖然主打意大利菜,但亦有供應fusion菜式。店舖不大較為狹長,裝潢充滿地中海風味。Roasted Beef Japanese Rice ($188)呢道菜係餐廳嘅主打,就連牆上嘅poster都重點推介佢!見到賣相咁吸引,唔試唔得啦~呢個蓋飯令我回想起以前喺日本排隊食嘅爆丼牛肉飯,薄切牛肉食落一啲都唔韌之餘,肉味亦好濃郁,果然冇介紹錯!Herb Ravioli ($188)嚟呢度當然要點意大利菜,所以就食下意大利雲吞先~雲吞入面有肉碎同芝士,再配上大量芝士醬,令味道更上一層樓,仲要食落勁飽肚!Creme Caramel ($108)最後以焦糖布丁作結,呢個布丁同一般食開嘅都幾唔同,質感較為厚實,可以慢慢品嘗到當中嘅味道,唔會好似一陣風咁冇咗。另一個特別嘅地方,亦係呢個甜品嘅優勝之處,就係佢加咗覆盆子同藍莓🫐伴碟,夾埋一齊食,令布丁嘅甜膩感大大減輕!
而我今次終於決定唔再「window shopping」,揀一間餐廳食返個靚晚餐。 我們選擇嘅係意大利餐廳Acquasala,雖然主打意大利菜,但亦有供應fusion菜式。
店舖不大較為狹長,裝潢充滿地中海風味。 Roasted Beef Japanese Rice ($188)
嚟呢度當然要點意大利菜,所以就食下意大利雲吞先~