2023-11-18
今次黎到中環soho 區酒吧食意大利野🇮🇹燈光柔和環境夠chill食飯中途仲有對疑似係店長朋友既外國情侶打情罵俏😎氣氛輕鬆之餘又多左分情調第一道: Roast beef topped Japanese rice 唔少客人都有叫既招牌菜滿滿既粉嫩牛肉薄片舖係珍珠米上面配上蘋果薑汁同調過味既生蛋今次做左個少少組合實驗, 試曬唔同既風味: 😆一啖牛肉飯 (原始燒牛肉香味+軟糯既日文米係絕配)一啖牛肉飯+蘋果薑汁 (甜甜地有少少咸味, 感覺好得意)一啖牛肉飯+蘋果薑汁+蛋 (比上2者口感仲滑嫩同豐富)第二道: Spaghetti Carbonara意粉用左正宗pecorino cheese烹調+表面灑滿芝士粉鐘意creamy, 濃厚芝士味既朋友一起要試配料豬臉頰肉取代一般係其他餐廳食開既煙肉少左啲脂肪,但係一樣充滿油香同蛋香甜品:Tiramisu 另一道自家製招牌菜用可愛咖啡杯做容器加上嫩葉做裝飾連同傳統可可粉topping 好似一個岩岩發芽既植物慕絲香滑,蛋糕輕盈帶有淡淡咖啡酒香用嚟作為晚餐既ending 有特色唔會搶過主菜既風頭除左味道不錯,依度每一道菜賣相好igable唯一可惜今次唔係H
燈光柔和環境夠chill
食飯中途仲有對疑似係店長朋友既外國情侶打情罵俏😎
氣氛輕鬆之餘又多左分情調
唔少客人都有叫既招牌菜
滿滿既粉嫩牛肉薄片舖係珍珠米上面
一啖牛肉飯 (原始燒牛肉香味+軟糯既日文米係絕配)
一啖牛肉飯+蘋果薑汁 (甜甜地有少少咸味, 感覺好得意)
一啖牛肉飯+蘋果薑汁+蛋 (比上2者口感仲滑嫩同豐富)
第二道: Spaghetti Carbonara
鐘意creamy, 濃厚芝士味既朋友一起要試
配料豬臉頰肉取代一般係其他餐廳食開既煙肉
少左啲脂肪,但係一樣充滿油香同蛋香
甜品:Tiramisu
另一道自家製招牌菜
用可愛咖啡杯做容器加上嫩葉做裝飾
連同傳統可可粉topping
好似一個岩岩發芽既植物
慕絲香滑,蛋糕輕盈帶有淡淡咖啡酒香
用嚟作為晚餐既ending
有特色唔會搶過主菜既風頭
除左味道不錯,依度每一道菜賣相好igable
唯一可惜今次唔係Happy Friday / weekend去食
下次有機會同朋友黎
會試下佢哋既signature酒🍷+ 意式凍盤