2021-09-08
媽咪喜歡吃素,間唔中都會帶佢周圍尋覓素食餐廳,今次晚上黎到尖沙咀樓上餐廳,環境樸素優雅💜,淡紫色嘅裝修風格使人感到心曠神怡,空間寬敞倍感舒適🎋-叫左1️⃣個晚市套餐($248),包左2️⃣個前菜、1️⃣個手卷、1️⃣個主菜同1️⃣份甜品,然後我地再單點幾份滋味👍🏻-紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋🥗(跟餐)-香甜多汁嘅bite size紅肉火龍果超級吸引、配上番茄仔🍅、新鮮蔬菜🥬最後伴上酸酸甜甜黑醋醬,十分開胃。-涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳(跟餐)-亞塔子係一種生長係沼澤地帶嘅果實,果肉半透明,帶點甜甜,口感柔韌,食落好特別👍🏻撈埋有少許四川風情嘅酸味嘅爽口黑木耳以及黑豆,口感豐富👍🏻香芒牛油果苜蓿芽手卷🥑(跟餐)+ 蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷🍀$28-一查先知原來「苜蓿芽」所含嘅蛋白質係小麥嘅1.5倍,仲含有幾乎所有重要嘅胺基酸,食落好草青味,超級爽脆可口。香芒🥭同牛油果🥑以及沙律醬配搭清新口感細膩,蘆筍肉鬆都好爽脆惹味,不得不讚紫菜好香脆可口😍黑松露准山桃膠忌廉濃湯🍲 (跟餐)-超級細膩滑漏嘅濃湯🍲無諗過准山可以打滑都如此細膩,桃膠糖水食得多🍑,混入西湯都完全沒有遺和感👍🏻黑松露椰菜花意大利飯伴香脆腐皮卷🍄(跟餐
紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋🥗(跟餐)
涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳(跟餐)
黑松露准山桃膠忌廉濃湯🍲 (跟餐)
黑松露椰菜花意大利飯伴香脆腐皮卷🍄(跟餐)
原以為會係採用椰菜花代替意大利飯,原來只係當中混入左椰菜花碎🤣食落口感細膩,creamy十分,黑松露味香濃,份量十足👍🏻
香脆腐皮卷扮到好似脆香雞翼🐔,切開入面係層次分明嘅腐皮,入面居然仲有一支但係雞骨嘅蔗渣🤣
岩鹽焦糖核桃乳酪蛋糕🧀️
芝士蛋糕食落口感細膩軟滑,仲有餅底食落口感層次豐富。焦糖醬為整個蛋糕增添甜味🍬
泰式腰果糖醋猴頭菇🍄$138
見到呢個好似咕嚕肉嘅中式從忍唔住叫咗,媽咪話呢個猴頭菇用咗新鮮猴頭菇🐒切開見到入面絲絲分明,配菜方面有馬蹄片、三色椒🫑、腰果、菠蘿🍍等等。香脆可口超級送飯👍🏻