最近去左一間位於荃灣既串燒店, 距離地鐵站比較遠, 不過荃灣天橋之城, 行到去千色, 再行過去寶石大廈後面就係呢到係用QR code落單, 餐牌上面有小食, 唔同既串燒, 仲有烏冬, 飯等等叫一落完單, 老闆娘就送左個前菜比我地, 係青瓜薯蓉沙律黎, 沙律菜幾新鮮, 薯蓉幾柔滑, 同青瓜既爽脆感好夾, 配合埋黑醋, 酸酸味味咁幾開胃首先,我們當然就點左串燒先, 先黎既係燒多春魚同雞腎, 燒多春魚既色澤金黃,外脆內嫩,唔會太乾, 好食雞腎都燒得幾好,食落好有咬口跟著黎既係燒豆腐, 係出面比較少見到有得食, 食落幾特別, 好香豆味同埋唔肉平時豆腐咁一咬就散曬, 仲食到燒野食既味道, 十分推薦之後就係燒一口椰菜仔同埋豚肉包雞蛋串, 燒一口椰菜仔燒得恰到好處, 保持左天然既甜味同嫩脆既質地, 而且冇燒到乾曬豚肉包雞蛋串就結合左豬肉的鮮嫩同埋雞蛋的滑嫩,蛋黃仲要係半生熟. 口感豐富, 都值得推薦之後我地仲叫左D小食, 有檸醋八爪魚漬同埋清酒煮蜆, 八爪魚好淋, 加埋檸醋幾夾, 食完串燒食一流清酒煮蜆黎到見到D蜆大大粒, 好肥美, 不過就略嫌個味淡左D, 如果多番D酒味就更好最後, 我地叫左2個主

雞腎都燒得幾好,食落好有咬口

最後, 我地叫左2個主食, 分別係鮮牛肉烏冬同埋火山丼飯
鮮牛肉烏冬既湯頭好鮮,最出色係個牛肉, 食得出有牛味, 同埋煮得岩岩好, 唔會過熟, 入口仲係好淋
火山丼即係溫泉蛋燒汁豬肉碎丼飯, 溫泉蛋既滑嫩同埋豬肉碎再加埋飯一齊食, 口感好豐富

之後唔夠食, 我地仲加左個賞櫻花蝦燒飯團, 但呢個就比較普通

總結而言,  呢到既環境都舒適, 坐得幾舒服, 侍應既服務都好好, 食物既質素, 尤其係串燒都好好食, 香港黎講真係幾高水準
值得一試
2023-08-23