2019-06-24 78 views
平時食日本野都係啲連鎖餐廳咁,今晚為咗慶祝轉工,男友就請我黎依間高級日本餐廳食飯北海道粟米 (牛奶粟米)超級甜,完全係意想不到的甜!甜到好似甜庶咁蕃茄 上面沈上少少日本鹽花,係淡雪味;配上蕃茄食,酸酸甜甜!I love it!松葉蟹蛋黃醬蟹肉的確好多好滿,加埋蟹黃醬食真係好鮮,yummy!! 右口魚薄切(平目) 海苔海膽醬加咗海苔海膽醬,鮮味更特出,右口魚味道清香,適合伴醬一齊食。平政魚點醬油食,魚油香味動人,口感細膩梭子魚燒外皮至半熟,更濃香的魚油甘香。日本岩蠔大大隻,十分creamy! 龍蝦刺身肉質爽口,可以沾一沾鹽板食、亦可以加檸檬汁加醬油食,個人更喜歡後者,檸檬的清香加埋魚肉;酸酸咸咸非常醒胃。汁煮牙帶魚平時都係食香煎,今次食汁煮原來咁鮮甜,加埋白蘿蔔好正。赤貝壽司爽口不在話,好大隻赤貝好好咬口深海池魚厚切味道更薄切更濃,肉質透嫩富山縣白蝦壽司入面有十幾隻蝦仔,可以摵開慢慢食,過足口癮金目鯛一個字:香!貴價魚之最赤陸/喉黑同喜之次一樣級數都係貴價魚;油份多啲、林身啲池魚海苔卷入面加咗薑同wasabi,上面有白板昆布,新的口感衝擊燒帆立貝大大隻帆立貝左口魚(蝶魚/沙碟)油脂感非常

北海道粟米 (牛奶粟米)
超級甜,完全係意想不到的甜!甜到好似甜庶咁
蕃茄
松葉蟹蛋黃醬
蟹肉的確好多好滿,加埋蟹黃醬食真係好鮮,yummy!!

右口魚薄切(平目) 海苔海膽醬
平政魚
點醬油食,魚油香味動人,口感細膩
梭子魚
燒外皮至半熟,更濃香的魚油甘香。

日本岩蠔
大大隻,十分creamy!

龍蝦刺身

汁煮牙帶魚
平時都係食香煎,今次食汁煮原來咁鮮甜,加埋白蘿蔔好正。

赤貝壽司
爽口不在話,好大隻赤貝好好咬口
深海池魚
厚切味道更薄切更濃,肉質透嫩
富山縣白蝦壽司
入面有十幾隻蝦仔,可以摵開慢慢食,過足口癮
金目鯛
一個字:香!貴價魚之最

赤陸/喉黑
同喜之次一樣級數都係貴價魚;油份多啲、林身啲
池魚海苔卷
入面加咗薑同wasabi,上面有白板昆布,新的口感衝擊
燒帆立貝
大大隻帆立貝
左口魚(蝶魚/沙碟)
油脂感非常重,滿口魚油香味~

大拖羅腩
用了最少根位置比我地食,不用燒,入口即溶

海膽杯
飯撈咗海膽同拖羅油,極上享受!!

龍蝦湯
鮮甜可口

日本靜岡縣蜜瓜
岩時令的水果,味道香甜