Restaurant: 杣‧YASHIMA
Terms & Details:
啱啱去完日本返嚟冇幾耐又掛住日本嘢 ~ 適逢放假嘅中午就嚟到中環九如坊一嘗呢間廚師發辦,每位$880加一,包前菜、茶碗蒸、刺身、燒物、九款手握壽司🍣、玉子燒🥚、碗物同水菓子🍋🍊🍈***𝙎𝙖𝙠𝙞𝙯𝙪𝙠𝙚🦑前菜 — 北海道帆立貝、螢光魷魚、菜之花前菜螢光魷魚好好食🤩、帆立貝就偏淋身,但都夠鮮甜🤙🏻𝘾𝙝𝙖𝙬𝙖𝙣𝙢𝙪𝙨𝙝𝙞🥚百合茶碗蒸𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞🦪長崎小長井華漣生蠔長崎小長井華漣生蠔creamy又重蠔味🤤一開始同朋友想挑剔調味太重,蓋過本來生蠔味,點知話口未完食到好濃嘅蠔味aftertaste🤙🏻夠易入口得嚟亦冇浪費到隻蠔本身嘅鮮味🤤𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙🐟金鯛立鱗燒 紫菜汁呢度嘅燒物係好考師傅功夫嘅金鯛立鱗燒,相當香口有鮮味𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞🍣鳥目、金目鯛、赤貝 (加青檸汁)、火炙深海池魚、甘蝦明太子(白芝麻)、新鮮北寄貝(網燒)刺身同壽司方面調味同處理方面冇太多花巧嘢,強調帶出食材原本嘅鮮味~我一向摯愛嘅拖羅同海膽都冇令我失望😌手握壽司嘅飯如果實多少少就會更加好🤪😆北海道根室海膽拖羅𝙏𝙖𝙢𝙖𝙜𝙤𝙮𝙖𝙠𝙞玉子燒最後!!估唔到最驚豔嘅係玉子燒同壓軸登場嘅水果 — 玉子燒有少少似古早味蛋糕,表面輕微烤焦,玉子

***

𝙎𝙖𝙠𝙞𝙯𝙪𝙠𝙚
🦑前菜 — 北海道帆立貝、螢光魷魚、菜之花

前菜螢光魷魚好好食🤩、帆立貝就偏淋身,但都夠鮮甜🤙🏻
北海道帆立貝、螢光魷魚、菜之花

🦪長崎小長井華漣生蠔

長崎小長井華漣生蠔

𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙
🐟金鯛立鱗燒 紫菜汁

呢度嘅燒物係好考師傅功夫嘅金鯛立鱗燒,相當香口有鮮味
金鯛立倫燒 紫菜汁

𝙎𝙪𝙨𝙝𝙞

刺身壽司方面調味同處理方面冇太多花巧嘢,強調帶出食材原本嘅鮮味~我一向摯愛嘅拖羅同海膽都冇令我失望😌手握壽司嘅飯如果實多少少就會更加好🤪😆

𝙏𝙖𝙢𝙖𝙜𝙤𝙮𝙖𝙠𝙞
玉子燒

最後!!估唔到最驚豔嘅係玉子燒同壓軸登場嘅水果 — 玉子燒有少少似古早味蛋糕,表面輕微烤焦,玉子厚身、甜甜地,又唔會過甜 (直頭想買舊玉子燒返屋企做手信🤩😹😹😹)

𝙊𝙬𝙖𝙣
碗物 — 龍蝦赤麵豉湯
龍蝦赤麵豉湯

𝙈𝙞𝙯𝙪𝙢𝙤𝙣𝙤
水菓子 — 宮崎日向夏 (柚子檸檬) 靜岡蜜瓜

水果方面都試到新嘢😋😋— 宮崎日向夏柚~ 原來係宮崎縣特有嘅一種水果,師傅都細心地幫我哋批咗皮方便直接食,非常清新🥸
宮崎日向夏 (柚子檸檬) 靜岡蜜瓜

食完感覺好滿足,份量啱啱好,唔洗食到捧住個肚出去之餘又試勻唔同嘢~係值得一試嘅lunch omakase🥸
2024-04-04
$880 (Lunch)
北海道帆立貝、螢光魷魚、菜之花
百合茶碗蒸