2020-01-13
上次嚟九龍城食飯已經留意到玖捌呢間特色飲品店,呢日同同事收工落九龍城買嘢諗住順便入去買杯野飲,先發現原來裏面仲有鹹食同甜食提供!見有bagel又有甜品,賣相精美好吸引,我地索性喺度坐低食埋野先走。☀️百子奶茶(左)同一般奶茶唔同,百子奶茶原來用咗椰子奶,唔怪得入口有陣陣嘅椰子清香,質感非常順滑,甜度適中,同時茶底夠濃,茶香十足,而且冇苦澀味。椰子奶同茶底比例完美,兩者味道平衡得出色。☀️玄米茶杏霜(右)同事嘅玄米茶杏霜,我都試咗啖,自問本身唔係特別喜歡杏霜嘅味道,但都覺得呢個杏霜味道好清新,味道天然,同時又有玄米茶嘅香氣,甜而不膩,幾有驚喜!☀️十穀貝果+黑松露點點醬店員好細心,問我地個bagel鐘意食脆啲定唔洗咁脆,我哋兩個都揀咗要脆身。Bagel果然烘得香脆,內裡保持煙韌,食落仲有陣陣嘅天然穀味。不得不提係店家自製嘅黑松露點點醬,一打開個醬盒,黑松露香味已經四散,非常足料,質感香濃軟滑,同bagel簡直係絕配!☀️Poppy Seed Bagel+龍蝦點點醬外表香脆,poppy seed食落亦係脆卜卜,內裡綿密,有陣淡淡嘅甜味。自家製嘅龍蝦點點醬同樣出色,十分鮮味!同埋真係食到龍蝦嘅味道!
☀️百子奶茶(左)
☀️玄米茶杏霜(右)
☀️十穀貝果+黑松露點點醬
☀️Poppy Seed Bagel+龍蝦點點醬
自家製嘅龍蝦點點醬同樣出色,十分鮮味!同埋真係食到龍蝦嘅味道! ☀️特濃咖啡啫喱
質感好有彈性,味道有好濃厚嘅咖啡味,仲帶點甘香,好奇之下問問店員,先知原來佢地係用expresso整,係真材實料!唔係用咖啡精㗎。
☀️自私食芝士蛋糕
☀️心軟菠蘿仔
☀️手指馬卡龍
呢三種特色小甜品,造型精緻可愛我哋全部都好想試,每種又有多款味道!好難抉擇🙈結果我哋每種叫咗兩款味道share食,咁就可以一人試到六款甜品🥳
甜品甜而不膩,味道天然,好正👍🏻