2024-07-27
講起九龍城美食,除咗泰國嘢同打邊爐,大家又有冇諗過有間隱世高質居酒屋?🤤 位於打鼓嶺道嘅*禮* 係一間氣氛夠chill,串燒又好食嘅居酒屋,最啱大家放工之後同朋友嚟放鬆吓。有幾款嘢食覺得特別值得推介:月見醬唐揚飯團 $48 - 淨係睇過賣相已經好吸引,要用佢做thumbnail 飯團有焦糖脆面,撈埋隻雞蛋同飯裏面嘅鹹味,真係幾出色!亦都係少有喺香港嘅居酒屋見有得食,而且價錢抵食 👍🏻👍🏻蟹膏玉子燒 $88- 呢味又係不得了。蟹膏嘅鮮味同埋蛋香好夾,舊玉子都煎得啱啱好,好滑 🤭酒盜芝士 $78- 鍾意去居酒屋嘅人應該唔會陌生。(雖然小編都係第一次食)原來佢係日本傳統嘅送酒小食,係用鯛魚、鮪魚嘅內臟經傳統方法醃製後再配上忌廉芝士。鹹上加鹹,配返清清地嘅梳打餅食,真係幾醒胃。酒盜芝士,顧名思義係啲酒都被到清光了!味醂魚乾 $78- 呢個又係一道好好嘅佐酒小食。佢介乎燒魚同魷魚乾之間嘅口感,配埋濃郁嘅沙律醬,令人食唔停口 🐟煙腩肉秋葵串 $48- 肥膩嘅煙肉包住清爽嘅秋葵,呢個配搭真係幾時都令人垂涎欲滴,同時都幾啱用嚟佐酒。厚燒豆腐 $38 & 粟米 $28- 看似係普通嘅嘢食要整得出色,其
有幾款嘢食覺得特別值得推介:
月見醬唐揚飯團 $48
蟹膏玉子燒 $88
酒盜芝士 $78
味醂魚乾 $78
煙腩肉秋葵串 $48
厚燒豆腐 $38 & 粟米 $28
- 看似係普通嘅嘢食要整得出色,其實都唔易。呢兩味成功做到外脆內Juicy。食得出除咗食材新鮮,廚師嘅手勢都好好呢。
極上刺身三品 $168
- 有三文魚,鯛魚同帶子,三樣食材都好新鮮,口感唔錯
暮上白雪 $58
- 就咁聽呢個咁有詩意嘅名,就知呢度甜品唔簡單。原來佢係豆腐雪糕配燒甜番薯。老闆出嚟同我哋講話係日本傳統甜品,當地好多小朋友都鍾意食。當時我食完咁多串燒已經好飽,但因為呢度甜品真係太好食,好快就將成碟KO 左🤭