2024-10-11 496 views
喺openrice想搵九龍城有乜食,無意中搵到,即日都可以openrice訂到座,訂座堂食有88折。店入面唔大,10張枱都冇,不過都唔洗等,食到走都冇滿座,店員一直喺餐廳徘徊行嚟行去。免治雞肉棒配醬油蛋$48厚切牛舌芯$68免治雞肉棒唔會太淋,有少少軟骨,點醬油蛋好食燒得幾香,牛舌唔會硬,有口感雞腎$48好爽口,冇腥味南蠻炸雞$78個醬汁偏酸,都幾脆燒原隻日本魷魚$128幾香,個汁甜甜地,魷魚都幾爽口黑松露鵝肝多士$88味道普通,$88一舊都幾貴富士蘋果煙肉卷48金菇牛肉卷58富士蘋果好普通,幾甜,只係蘋果包咗塊煙肉金菇牛肉卷正常,金菇爽口,個汁幾好味,牛肉有啲老海老天婦羅 $88唔係太大隻,都幾脆的極上刺身五品 $248刺身就一般,感覺放題質素,全部都勁冰凍好似未解凍咁,食落勁冰凍,冇乜味網燒月見牛排丼 $188撈埋食幾好食,牛排肉幾厚,有口感,但不算太香蟹肉蟹膏甲羅燒$88下面有隻生蛋可以倒埋落去撈,蟹膏幾香,不過太少蟹籽,甲羅燒要有蟹籽口感先好食牛肉稻庭烏冬$98有大約四五塊牛肉,牛肉幾香,彈牙,烏冬就正常忌廉蟹肉薯餅$58幾脆,冇乜特別得燒物同串燒比較好食,價錢不算平,5人食其

免治雞肉棒配醬油蛋$48
厚切牛舌芯$68
免治雞肉棒唔會太淋,有少少軟骨,點醬油蛋好食
燒得幾香,牛舌唔會硬,有口感
免治雞肉棒配醬油蛋48、厚切牛舌芯68

雞腎$48
好爽口,冇腥味
雞腎

南蠻炸雞$78
個醬汁偏酸,都幾脆
南蠻炸雞

燒原隻日本魷魚$128
幾香,個汁甜甜地,魷魚都幾爽口
燒原隻日本魷魚

黑松露鵝肝多士$88
味道普通,$88一舊都幾貴
黑松露鵝肝多士

富士蘋果煙肉卷48
金菇牛肉卷58
富士蘋果好普通,幾甜,只係蘋果包咗塊煙肉
金菇牛肉卷正常,金菇爽口,個汁幾好味,牛肉有啲老
富士蘋果煙肉卷48、金菇牛肉卷58

海老天婦羅 $88
唔係太大隻,都幾脆的
海老天婦羅

極上刺身五品 $248
極上刺身五品

網燒月見牛排丼 $188
撈埋食幾好食,牛排肉幾厚,有口感,但不算太香
網燒月見牛排丼

蟹肉蟹膏甲羅燒$88
蟹肉蟹膏甲羅燒

牛肉稻庭烏冬$98
有大約四五塊牛肉,牛肉幾香,彈牙,烏冬就正常
牛肉稻庭烏冬

忌廉蟹肉薯餅$58
幾脆,冇乜特別
忌廉蟹肉薯餅

得燒物同串燒比較好食,價錢不算平,5人食其中一個是小童,都食咗15xx,唔太飽
2024-10-05
$400 (Dinner)
免治雞肉棒配醬油蛋48、厚切牛舌芯68
雞腎
九龍城向來是平民美食集中地,特色餐廳數不完,今次選了一間日式居酒屋氣氛唔錯,聽過幾次午市定食性價比好高,只是距離宋王臺地鐵站5分鐘距離,氛圍感十足值得一試前菜選了「漬物三點」和「紫菜芥末八爪魚」特別開胃如果喜歡喝酒,一定要試吓「兩小時啤酒清酒任飲」每位只需98,飲兩杯已經回本啦「蟹肉蟹羔甲羅燒」松葉蟹的蟹膏 伴着蟹肉一起吃,燒到微微焦香,再蘸上日本蛋黃夾在餅乾上,口感很豐富「刺身三品」油甘魚肉質很肥美,還有帆立貝和三文魚,刺身夠厚油脂分布不錯串燒品種非常多,一路嘆串燒一邊飲啤酒,用餐氣氛很好,串燒質素也是相當高,「亞波美手羽先」,來自日本四國德島縣、走地放養的阿波美雞,脂肪含量較低,肉質紮實彈牙,雞皮非常脆很好吃「蟹膏玉子燒」是朋友推薦的,香滑的玉子燒夾心有豐富的蟹膏,很有鮮味,還有卜卜脆的飛魚子,增加口感「唐揚炸雞」也是很推薦,炸衣不會太厚,在居酒屋吃的炸雞特別好吃,再加上冷的稻庭烏冬,是非常滿足的一餐—————————————————禮 (打鼓嶺道) (九龍城)九龍城打鼓嶺道79號地舖—————————————————#hkfoodstagram #hkfoodies #hongk

前菜選了「漬物三點」和「紫菜芥末八爪魚」特別開胃

刺身三品」

油甘魚肉質很肥美,還有帆立貝和三文魚,刺身夠厚油脂分布不錯

—————————————————

禮 (打鼓嶺道) (九龍城)
九龍城打鼓嶺道79號地舖

—————————————————

#hkfoodstagram #hkfoodies #hongkongfood #香港 #

___
  • 蟹膏玉子燒
  • 粟米
  • 蟹肉蟹膏甲羅燒
2024-08-01 785 views
主打日式串燒的居酒屋,望入櫥窗,見到多隻大少不一的招財貓,很吸睛,店內裝修充滿日本氣息,播住日文歌,氣氛很好,現在更有$98任飲啤酒/清酒2小時,啱哂喜愛杯中物的朋友,飲返2-3杯已經值回票價!首先送上小食前菜,軟腍牛脷切成條狀,配上蘿蔔,椰菜及青瓜,味道酸酸甜甜,非常開胃。❤️漬物三點有蒜頭、白蘿蔔、牛蒡,新鮮爽脆,醃得很入味。❤️黑松露枝豆很創新的配搭,第一次食,有驚喜,黑松露味道濃郁,好特別,口感絕佳,我很喜歡。❤️兵庫縣室津生蚝生蠔大大隻好新鮮,非常肥美,肉厚好creamy,入口啖啖肉且無渣,並有淡淡的果香味。❤️紫菜芥末八爪魚八爪魚好新鮮,十分彈牙,芥末不太濃,配上紫菜一齊進食,另有一番風味。❤️明太子油揚豆腐油揚豆腐炸至酥脆,配上明太子的鹹香和微辣,十分惹味。❤️青森青提豚肉卷另一出色之作,五花豚肉燒至微微焦脆,中間包著青森青提,青提的酸甜味和豚肉的油香互相襯托,帶來美妙的享受。❤️厚切牛舌芯火候控制得非常好,有三件厚切,採用牛舌中間部位,嫩滑多汁,油香四溢,必食之選。❤️亞波美手羽先選用高質的日本雞翼,超級大隻,外脆內嫩又夠味,絕對是雞翅控的最愛,讓人欲罷不能!餐廳食物質素相當高,員工服
[禮 ]主打日式串燒的居酒屋,望入櫥窗,見到多隻大少不一的招財貓,很吸睛,店內裝修充滿日本氣息,播住日文歌,氣氛很好,現在更有$98任飲啤酒/清酒2小時,啱哂喜愛杯中物的朋友,飲返2-3杯已經值回票價!
❤️漬物三點
有蒜頭、白蘿蔔、牛蒡,新鮮爽脆,醃得很入味。
❤️黑松露枝豆
❤️兵庫縣室津生蚝
❤️紫菜芥末八爪魚
❤️明太子油揚豆腐
油揚豆腐炸至酥脆,配上明太子的鹹香和微辣,十分惹味。
❤️青森青提豚肉卷
❤️厚切牛舌芯
❤️亞波美手羽先
餐廳食物質素相當高,員工服務有禮,值得再訪!

2024-07-18 626 views
放工想食好啲,搭地鐵去咗九龍城搵野食,見到呢度都幾多人食緊,見到餐牌都幾多選擇,我哋又入去試吓~~1.前菜$20前菜係雞腎,配搭咗小青瓜,小黃瓜、紅蘿蔔、芝麻等等,味道都幾特別,幾清新,味道酸酸甜甜,一開波都幾開胃😌2.漬物三點$88三點即係有蒜頭、白蘿蔔和牛蒡☺️ 白蘿蔔有柚子蜜嘅味道,蒜頭比較特別,帶有章魚燒嘅味道,上面加咗啲木魚,都幾有趣~牛蒡鹹鹹地,口感都幾爽脆😛3.極上刺身三品 $168刺身包括有油甘魚、三文魚、帶子,油甘魚鮮甜美味,食得出都算幾新鮮,而且都幾香~三文魚都有油脂,鮮甜可口,而帶子夾雜着檸檬一齊食,都幾新穎😂4.味醂魚乾 $78魚乾烤完之後,肉質都仍然非常軟身,沒有出現烤到乾晒嘅情況😉都幾驚喜,而且過咗一段時間都仲係暖暖哋,唔會凍晒5.酒盜芝士 $78芝士🧀配搭住漬物,味道非常濃郁,亦有淡淡的清香酒味☺️濃郁嘅醬汁再配搭淡淡嘅芝士,再放上香脆的餅乾上,形成咗一種高質嘅感覺,成個配搭味道都唔錯👍6.蟹羔玉子燒 $88玉子燒很香甜嫩滑,雞蛋一啲都唔老,而且熱食後蟹膏好有蟹味😛7.唐揚炸雞(原味)$78食得出係即炸,非常熱非常新鮮,配搭沙律醬喺旁邊,炸雞底部有沙律菜墊底,

1.前菜$20

2.漬物三點$88

3.極上刺身三品 $168

4.味醂魚乾 $78

5.酒盜芝士 $78

6.蟹羔玉子燒 $88
玉子燒很香甜嫩滑,雞蛋一啲都唔老,而且熱食後蟹膏好有蟹味😛

7.唐揚炸雞(原味)$78
食得出係即炸,非常熱非常新鮮,配搭沙律醬喺旁邊,炸雞底部有沙律菜墊底,非常細心~溫馨提示,最好放一陣先食,因為真係幾熱🤣🤣

8.燒原隻日本魷魚 $128
真係原隻魷魚上😂🤛魷魚鬚同魷魚頭都係曬到….魷魚都係烤得啱啱好,都係唔會太乾,魷魚嘅質地都比較軟身易入口~而且燒汁有少少辣辣地,食落去都幾過癮,而且個擺盤都幾有心思幾得意😊

9.醬汁燒豚肉串 (2串) $72
豚肉肥瘦相隔,肥肉充斥着好香嘅油脂味,而且豚肉有少少香辣,再配搭埋燒汁,都係一個幾特別嘅味覺享受😋

10.煙腩肉秋葵串 $48
煙腩肉表面烤到很香脆,包裹着秋葵,秋葵仍然保持着原有新鮮的味道👅

11.雞軟骨 (2串) $48
表面灑上黑椒,雞軟骨很脆口,烤到啱啱好,唔會太乾~從保留了部份雞肉包裹住,再配搭檸檬汁,酸酸地,都幾開胃🤤

12.粟米 $28
粟米都算幾甜,都係烤得啱啱好😄

13.日本南瓜天婦羅 $78
南瓜天婦羅外脆內軟,都好好食,而且天婦羅醬汁係熱嘅,一般外面都係凍冰冰,加熱比較少見,店家都幾細心~

14.月見醬唐揚飯團 $48
飯團係炸過嘅,表面再放上生雞蛋黃,兩者融合埋一齊非常夾,飯團表面香脆內裏鬆軟,感覺都幾特別😃

15.明太子油揚豆腐 $78
明太子份量幾都多,滿滿咁鋪喺油揚豆腐上,在表面加咗好多蔥花做點綴,都幾有心思,而且豆腐入邊都幾Juicy,咬落去都有啲汁彈出嚟,都幾有趣

16.薯上白雪 豆腐雪糕 $58
廚師話番薯係日本黃心番薯,跟返個季節而家會供應黃色蕃薯,如果係冬天就會轉紫心番薯🍠番薯好甜,都好似烤番薯嘅味道,再配搭淡淡的豆腐雪糕,甜美和淡味造成一個平衡~~

今次整體嘅體驗都唔錯~~難怪咁多人食,日本嘢嚟講,都算幾高質~~~下次可以再encore🥰🥰🥰

2024-07-17
Type of Meal
Dinner
  • 薯上白雪
今次是我第二次來了,看完電影九龍城寨,很想來九龍城,加上朋友說這店,最近有 98 元清酒任飲,當然要再來。門口擺放的一排招財貓還在,可愛又討喜,給人一種溫馨而親切的感覺。店內裝潢以木系為主,搭配灰色水泥和紅磚牆,營造出一種古朴而典雅的氛圍。我們點了幾款前菜...“漬物三點” 是每桌必點菜之一。這道菜品以三種不同的蔬菜為主,經過精心腌制,口感爽脆,酸甜適中,很開胃。“紫菜芥末八爪魚” 同樣是必吃菜品,新鮮的八爪魚用紫菜包來吃,口感豐富,芥末的辛辣與八爪魚的鮮美交織。“松露半熟牛肉他他” 是一道充滿驚喜的菜品。半半生熟的牛肉搭配松露的香氣和特制的醬料,還有滿滿的葱花,朋友是葱控,最適合她。緊接著是主菜...“極上刺身三品” 用了三種頂級海鮮——金槍魚、三文魚和帶子,每一片都切得厚薄均勻,新鮮至極。“蟹膏玉子燒” 是一道回味的菜色,上次跟朋友吃是要 encore 的!蟹膏的濃郁與玉子燒的嫩滑在口中完美融合。“南蠻炸雞” 和 “免治雞肉棒” 是店裡的招牌小吃,也是 encore 菜品。南蠻炸雞外皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁;免治雞肉棒則口感紮實,點了生雞蛋更好味。“阿波尾手羽先” 和 “厚切牛舌芯”

我們點了幾款前菜...

緊接著是主菜...

“阿波尾手羽先” 和 “厚切牛舌芯” 則是店內的燒烤類菜品。阿波尾手羽先選用的是雞翅部位,精心烤制,外皮酥脆,肉質鮮嫩;厚切牛舌芯則選用的是牛舌的厚切部位,烤制得恰到好處,口感醇厚,味道鮮美。

“煙腩肉秋葵串” 和 “京蔥雞肉串” 則是店裡的串燒類菜品。煙腩肉秋葵串選用的是肥瘦相間的豬肉和新鮮的秋葵搭配烤制而成;京蔥雞肉串則選用的是雞胸肉和京蔥搭配烤制而成,味道鮮美。

最後是主食與甜品
“月見張唐揚飯團” 和“薯上白雪”。月見張唐揚飯團外酥裡嫩,口感豐富;而薯上白雪則是將香甜的番薯與清凉的綠茶雪糕完美結合。
2024-06-26
$500 (Dinner)
  • 南蠻炸雞
  • 薯上白雪
2024-12-11 0 views
好少打食評,但呢間餐廳真係太差一去到問有冇book位我地話冇book就叫我地坐bar 枱(吧枱好窄唔會擺到食物)然後我問可唔可以坐返大枱就叫我地坐住先當時差不多晚上10pm然後成餐飯冇人係我哋臨走先有一張枱Walk in完全唔明點解原先安排要我地坐門口擺唔到嘢食嘅吧枱刺身唔新鮮、怪味、師傅唔識處理筋位三文魚樣同口感都好怪油甘油成條係筋根本食唔到蝦亦唔新鮮未食過咁差嘅刺身其餘串燒亦冇特別,調味偏咸感覺冇心機做嘅一間居酒屋兩個人食左成千蚊劣食嘅一餐女侍應成日掛住㩒電話叫佢比杯水又比茶叫佢埋單明明回應左但等好耐原來冇安排要再叫多次先安排感覺好差嘅一間餐廳永不會再幫襯
好少打食評,但呢間餐廳真係太差

一去到問有冇book位
我地話冇book
就叫我地坐bar 枱(吧枱好窄唔會擺到食物)

然後我問可唔可以坐返大枱就叫我地坐住先
當時差不多晚上10pm
然後成餐飯冇人係我哋臨走先有一張枱Walk in
完全唔明點解原先安排要我地坐門口擺唔到嘢食嘅吧枱

刺身唔新鮮、怪味、師傅唔識處理筋位
三文魚樣同口感都好怪
油甘油成條係筋根本食唔到
蝦亦唔新鮮
未食過咁差嘅刺身

其餘串燒亦冇特別,調味偏咸
感覺冇心機做嘅一間居酒屋

感覺好差嘅一間餐廳

永不會再幫襯

2024-12-11
2024-10-25 70 views
今日又有老闆請食飯,我哋一大班人本身就諗住搵啲可以飲唔飲清酒嘅地方,揀咗幾個地方入面呢間叫做禮嘅居酒屋性價比就最高。佢哋有三個鐘清酒任飲同埋有好多唔同種類嘅日本菜包括有一品料理如清酒煮蜆,牛肉烏冬,玉子燒,串燒有牛舌,鰻魚,青森青提豚肉,雞全翼,刺身刺身入面有生蠔,油甘,三文,海膽,都算係新鮮,炸物有炸雞,忌廉蟹餅,前菜有芥末八爪魚,枝豆等等。我哋19個人埋單一萬蚊左右。個老闆好好每隔一個鐘左右就過嚟問佢哋啲嘢食得唔得。由於我哋係坐喺包房,佢要特登走過嚟覺得佢好有心機。
哩間小店好多唔同款式食物,好難揀好多都想試😋😋推介❤️🥩松露半熟牛肉他他牛肉燒熟左外層好香😍😍入面係生既,可以試到牛肉既鮮味再配埋松露、葱、同蒜粒一齊食,多左層次同口感💕💕🍳高湯玉子燒高湯好郁濃,玉子煎得好香滑👍🏻👍🏻一定要趁熱食串燒好正😋😋一定要試下🍢免治雞肉棒 配醬油蛋🐮厚切牛舌芯🍎富士蘋果煙肉卷🥓極上黑豚腩🍣極上刺身三品刺身新鮮👍🏻👍🏻鮮帶子味道鮮甜😋😋仲加左檸檬片好有心思💕三文魚好厚切另外推介🧀酒盜芝士🍘明太子油揚豆腐🍙汁燒紫菜飯糰➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 禮 (打鼓嶺道) (九龍城)九龍城打鼓嶺道79號地舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#香港必吃 #香港必食#九龍城好去處 #九龍城美食#九龍城#禮#日本菜#串燒#刺身#

哩間小店好多唔同款式食物,好難揀好多都想試😋😋

推介❤️

🥩松露半熟牛肉他他
牛肉燒熟左外層好香😍😍入面係生既,可以試到牛肉既鮮味
再配埋松露、葱、同蒜粒一齊食,多左層次同口感💕💕

🍳高湯玉子燒
高湯好郁濃,玉子煎得好香滑👍🏻👍🏻一定要趁熱食

串燒好正😋😋一定要試下

🍙汁燒紫菜飯糰

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 禮 (打鼓嶺道) (九龍城)
九龍城打鼓嶺道79號地舖

#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#香港必吃 #香港必食
#九龍城好去處 #九龍城美食#九龍城
#禮#日本菜#串燒#刺身#sake
#sakebarpresent#居酒屋
2024-08-07 189 views
-前菜每人先會有一個前菜唔好睇小佢真係令你好開胃同埋夏天有少少消暑嘅感覺醃製嘅青瓜絲好好味-兵庫縣室津生蠔(六隻)完全冇鐵銹味配上酸汁大大隻有口感入口即溶-黑松露枝豆普通枝豆成日食但係浸咗黑松露醬嘅就第一次每一粒咬出嚟都會撈咗一淡黑松露感覺好香更加有風味-紫菜芥末八爪魚平時食嘅芥辣八爪魚都冇紫菜原來加埋紫菜都幾正一啖咬落去好似八爪魚三文治咁!-明太子油揚豆腐本身豆腐可能比較淡但係加咗明太子之後即刻提升咗味道-青森青提豚肉卷超級推介因為居酒屋嘅食物可能比較重口味但係呢一個卷加咗生果又甜又酸加上爆汁嘅狀態好清新!其他推介:厚切牛舌芯亞波美手羽先 醬汁燒豚肉串高湯玉子燒清酒煮蜆芝士年糕
-前菜
每人先會有一個前菜
唔好睇小佢
真係令你好開胃
同埋夏天有少少消暑嘅感覺
醃製嘅青瓜絲好好味

-兵庫縣室津生蠔(六隻)
完全冇鐵銹味

感覺好香更加有風味

-紫菜芥末八爪魚
平時食嘅芥辣八爪魚都冇紫菜
原來加埋紫菜都幾正
一啖咬落去好似八爪魚三文治咁!

-明太子油揚豆腐

高湯玉子燒
清酒煮蜆
芝士年糕
2024-08-03 158 views
小朋友在九龍城打完球,帶他來附近這家日式料理吃點兒美食。這裡的店員就如這個店名一樣周到有禮,服務態度非常好,對細路仔很友好,好細心!真是吃的開心!亞波美手羽先很優雅的名字,好奇之下點左,原來是好大隻的燒雞翼串,幾乎有小手臂一半甘長,酥脆金黃的雞翼皮下是肉質鮮嫩多汁,帶有微微的酸甜,令人食指大動!兵庫縣室津生蠔肉質細膩鮮嫩,在口中散發出清新的海洋氣息,咬下去,濃郁的鮮甜汁水順滑地流淌而出,令人欲罷不能紫菜芥末八爪魚八爪魚肉質Q彈有嚼勁,配上刺激的芥末,提升了鮮甜,包在紫菜片上捲起來放入口吃更加完美!明太子油揚豆腐明太子帶來的鹹香滋味,與油揚豆腐滑嫩入口即化的口感形成絕妙的搭配!青森青提豚肉卷放一個入口,首先吃到豚肉片的香脆,緊接是青提葡萄清甜多汁,在口中爆發出清新的果香!厚切牛舌芯串柔軟有嚼勁的口感,肉質鮮美多汁,不腥不膩,留下悠長濃郁的牛肉香氣!醬汁燒豚肉串醬汁醇香濃郁,豚肉掛嗮汁可以滴下來,鹹甜適中,令人欲罷不能!高湯玉子燒高湯的鮮甜濃郁融入玉子燒中,在口中化開,令人幸福感滿滿!芝士年糕濃郁的芝士奶香,黏稠軟糯的年糕,在口中化開的綿密口感令人著迷!黑松露枝豆黑松露為其增添了濃郁而迷人

亞波美手羽先

兵庫縣室津生蠔

紫菜芥末八爪魚

明太子油揚豆腐

青森青提豚肉卷

厚切牛舌芯串

醬汁燒豚肉串

高湯玉子燒
高湯的鮮甜濃郁融入玉子燒中,在口中化開,令人幸福感滿滿!

芝士年糕

黑松露枝豆
黑松露為其增添了濃郁而迷人的香氣,香氣與清新融為一體,在舌尖上交織出絕妙的美味。

漬物三點
尤其中意白蘿蔔:清脆多汁,帶有淡淡的酸甜,增添清新開胃的風味

✨️前菜✨是日前菜係醬油蘿蔔牛腩粒,牛腩頗有咬口,配埋醬油味嘅濃郁香味一齊食,幾醒神🤩.✨️漬物三點✨️三點包括蒜頭漬、牛蒡醬油漬同蘿蔔漬。蒜頭口感結實,充滿蒜香及醬汁香味;牛蒡食落好爽口;蘿蔔亦酸酸甜甜,厚度適中,作為前菜一流🥰✨️極上刺身三品✨️三品包括油甘魚、三文魚同帶子。三樣刺身都非常新鮮同厚切。值得一提係帶子加少少檸檬汁一齊食,更能提鮮😜.✨️紫菜芥末八爪魚✨️八爪魚夠鮮嫩🐙,芥末刺激味蕾,加埋紫菜食充滿豐富口感😍✨️雞腎及京蔥雞肉串✨️雞腎幾有咬口,配埋山椒粉加少少微辣口感;京蔥燒得脆身,而且雞肉🐔燒完後都保持到嫩滑🥰.✨️亞波美手羽先✨️呢隻燒雞翼好大隻,外皮燒得金黃,食落鬆脆。值得讚嘅係入面仲keep到熱辣辣雞油,咬落噴晒煙,好juicy同厚肉‼️.✨️蟹膏玉子燒✨️玉子燒得軟綿綿及厚身,濃郁蛋黃香味,當中夾住蟹膏🦀,食落好新鮮~✨️蟹肉蟹膏甲羅燒✨️蟹肉、蟹膏及蟹子份量超多,混埋蛋黃配梳打餅食都幾滋味,啱晒鍾意食蟹嘅朋友🙌.✨️芝士年糕✨️芝士味濃郁,煙煙韌韌,外層鬆軟🥺.✨️吉列牛舌✨️第一次食吉列牛舌!牛舌外皮炸得鬆脆,而且都幾大份,炸得亦唔會太乾身💕.✨️清酒煮蜆✨️蜆肉新鮮大大隻,湯底清香更能突出蜆鮮味

✨️前菜✨
✨️漬物三點✨️

✨️極上刺身三品✨️
✨️紫菜芥末八爪魚✨️
八爪魚夠鮮嫩🐙,芥末刺激味蕾,加埋紫菜食充滿豐富口感😍

✨️雞腎及京蔥雞肉串✨️
✨️亞波美手羽先✨️
✨️蟹膏玉子燒✨️

✨️蟹肉蟹膏甲羅燒✨️
✨️芝士年糕✨️
芝士味濃郁,煙煙韌韌,外層鬆軟🥺
✨️吉列牛舌✨️
✨️清酒煮蜆✨️
蜆肉新鮮大大隻,湯底清香更能突出蜆鮮味~

✨️稻庭烏冬 冷食✨️
烏冬滑溜,食落彈牙亦唔黏口,容易掛汁,配埋醬汁食更為香濃👍

ᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎ

🧡想睇多啲同地區美食👉 #totoro_九龍城

💛想睇多啲同類型美食👉#totoro_日本菜 #totoro_居酒屋

💜想睇多啲食評👉 Follow @ramen.totoro

ᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎᨎ

2024-07-24
$500 (Dinner)
  • 芝士年糕
  • 清酒煮蜆
  • 前菜
  • 蟹肉蟹膏甲羅燒
2024-07-27 146 views
講起九龍城美食,除咗泰國嘢同打邊爐,大家又有冇諗過有間隱世高質居酒屋?🤤 位於打鼓嶺道嘅*禮* 係一間氣氛夠chill,串燒又好食嘅居酒屋,最啱大家放工之後同朋友嚟放鬆吓。有幾款嘢食覺得特別值得推介:月見醬唐揚飯團 $48 - 淨係睇過賣相已經好吸引,要用佢做thumbnail 飯團有焦糖脆面,撈埋隻雞蛋同飯裏面嘅鹹味,真係幾出色!亦都係少有喺香港嘅居酒屋見有得食,而且價錢抵食 👍🏻👍🏻蟹膏玉子燒 $88- 呢味又係不得了。蟹膏嘅鮮味同埋蛋香好夾,舊玉子都煎得啱啱好,好滑 🤭酒盜芝士 $78- 鍾意去居酒屋嘅人應該唔會陌生。(雖然小編都係第一次食)原來佢係日本傳統嘅送酒小食,係用鯛魚、鮪魚嘅內臟經傳統方法醃製後再配上忌廉芝士。鹹上加鹹,配返清清地嘅梳打餅食,真係幾醒胃。酒盜芝士,顧名思義係啲酒都被到清光了!味醂魚乾 $78- 呢個又係一道好好嘅佐酒小食。佢介乎燒魚同魷魚乾之間嘅口感,配埋濃郁嘅沙律醬,令人食唔停口 🐟煙腩肉秋葵串 $48- 肥膩嘅煙肉包住清爽嘅秋葵,呢個配搭真係幾時都令人垂涎欲滴,同時都幾啱用嚟佐酒。厚燒豆腐 $38 & 粟米 $28- 看似係普通嘅嘢食要整得出色,其

有幾款嘢食覺得特別值得推介:

月見醬唐揚飯團 $48
- 淨係睇過賣相已經好吸引,要用佢做thumbnail

蟹膏玉子燒 $88

酒盜芝士 $78

味醂魚乾 $78

煙腩肉秋葵串 $48

厚燒豆腐 $38 & 粟米 $28
- 看似係普通嘅嘢食要整得出色,其實都唔易。呢兩味成功做到外脆內Juicy。食得出除咗食材新鮮,廚師嘅手勢都好好呢。

極上刺身三品 $168
- 有三文魚,鯛魚同帶子,三樣食材都好新鮮,口感唔錯

暮上白雪 $58
- 就咁聽呢個咁有詩意嘅名,就知呢度甜品唔簡單。原來佢係豆腐雪糕配燒甜番薯。老闆出嚟同我哋講話係日本傳統甜品,當地好多小朋友都鍾意食。當時我食完咁多串燒已經好飽,但因為呢度甜品真係太好食,好快就將成碟KO 左🤭

2024-07-19 127 views
來到九龍城搵食,打鼓嶺道有間隱世居酒屋🏮「礼」,餐廳門口就有一排大小不一的招財貓做擺設,內裏以沉實木系式的裝潢,非常特別。這裏食物的質素真的不錯,特別要推介「兵庫縣室津生蠔」真的非常新鮮!另外點了小食「黑松露枝豆」及「紫菜芥末八爪魚」,作為前菜真的好開胃!「清酒煮蜆」:蜆大隻厚肉鮮甜,清酒淳香又有點甜味,好食!呢度嘅串燒/燒物都好正,例如:~明太子油揚豆腐~青森青提豚肉卷~厚切牛舌芯~亞波美手羽先 ~醬汁燒豚肉串~高湯玉子燒全部都係即叫即燒,熱辣辣卜卜脆!最後甜品,我叫咗芝士年糕,煙煙韌韌好好味!

另外點了小食「黑松露枝豆」及
「紫菜芥末八爪魚」,作為前菜真的好開胃!

「清酒煮蜆」:蜆大隻厚肉鮮甜,清酒淳香又有點甜味,好食!

呢度嘅串燒/燒物都好正,例如:
~明太子油揚豆腐
~青森青提豚肉卷
~厚切牛舌芯
~亞波美手羽先
~醬汁燒豚肉串
~高湯玉子燒

全部都係即叫即燒,熱辣辣卜卜脆!
最後甜品,我叫咗芝士年糕,煙煙韌韌好好味!

2024-07-13 167 views
黑松露枝豆🫛 $48枝豆就食得多啦,用黑松露整嘅真係第一次食,有少少酸酸哋,好開胃!紫菜芥末八爪魚🐙$58芥末八爪魚清新開胃,係一個好唔錯嘅前菜,啱晒夏天食!明太子油揚豆腐$78初時一上枱以為呢一個係麵包嚟,直到放落口先發現佢係豆卜嚟㗎,外皮炸得有少少脆口,入面好鬆軟有啲空氣感,但係就冇咗麵包嗰隻澱粉嘅感覺,好得意!😍青森青提豚肉卷🥓$48大部份嘅豚肉丸都係配車厘茄,呢個配青提嘅食落感覺幾特別!厚切牛舌芯👅$68牛舌非常厚切口感好好,一咬落去就食到爆出嚟嘅肉汁,非常Juicy💦亞波美手羽先🐔$48佢哋嘅雞翼燒得好靚,外皮燒到脆卜卜,會有太多醬汁調味,可以食返雞翼本身嘅味道~醬汁燒豚肉串(2串)$72呢個豚肉醬汁超好食,推介大家一定要嗌!高湯玉子燒🥚$78佢哋嘅玉子燒加咗高湯,令到玉子燒嘅狀態更加濕潤,個人覺得口感更加好!😋清酒煮蜆🐚$88佢哋嘅清酒煮蜆,隻蜆靈舍大粒非常厚肉,個湯仲有少少甜味添!芝士年糕🧀$48外層嘅年糕質感非常軟糯,配埋熱辣辣嘅芝士流心,你鍾意食芝士嘅一定唔可以錯過❤️
黑松露枝豆🫛 $48

紫菜芥末八爪魚🐙$58
芥末八爪魚清新開胃,係一個好唔錯嘅前菜,啱晒夏天食!

明太子油揚豆腐$78

青森青提豚肉卷🥓$48
大部份嘅豚肉丸都係配車厘茄,呢個配青提嘅食落感覺幾特別!

厚切牛舌芯👅$68

亞波美手羽先🐔$48

醬汁燒豚肉串(2串)$72
呢個豚肉醬汁超好食,推介大家一定要嗌!

高湯玉子燒🥚$78

清酒煮蜆🐚$88
佢哋嘅清酒煮蜆,隻蜆靈舍大粒非常厚肉,個湯仲有少少甜味添!

芝士年糕🧀$48
💦 極尚刺身三品 💰$168刺身有三文魚、油甘魚、帆立貝,三種刺身味道鮮甜,而且切得有厚度,咬落有口感🥗 古早蟹籽沙律 💰$58沙律醬味道特別,少少酸好開胃,而且沙律菜好新鮮🧀 酒盜芝士 💰$78用上吞拿魚酒盜,味道冇咁鹹,容易入口,配埋芝士送餅食,依款前菜味道唔錯🐮 松露半熟牛肉他他 💰$118牛肉切得薄身,配埋黑松露、蒜蓉、洋蔥等等做調味,味道惹味而且好豐富🔥 免治雞肉棒配醬油蛋 💰$48雞肉棒燒得啱啱好,配埋醬油蛋漿去食,食落更加滑溜🐮 厚切牛舌芯 💰$68牛舌芯夠厚,燒到牛肉仲係好嫩,咬落有彈性🔥 富士蘋果煙肉卷 💰$48蘋果切得大嚿,配埋煙肉食,少咗份油膩感之餘多咗蘋果嘅爽口清甜🐽 極尚黑豚腩 💰$48黑豚腩好厚身,肉質嫩帶豐富油脂香✨ 明太子油揚豆腐 💰$78名帶子帶嫩辣,油揚豆腐係有厚度有口感嗰種🍳 高湯玉子燒 💰$78用高湯去煮玉子燒,保留到玉子燒嘅嫩滑,就算擺一陣先食都唔會乾,依款真係好好食‼️🍙 汁燒紫菜飯團 💰$32飯糰帶微脆,好入味,而且整得好夠熱🌶️ 唐揚炸雞(韓國辣味) 💰$78少見炸雞係連骨,連骨先會可以保持雞肉嘅多汁,食落肉質好嫩滑,韓國辣味又唔會太辣,而且
💦 極尚刺身三品 💰$168

🥗 古早蟹籽沙律 💰$58
沙律醬味道特別,少少酸好開胃,而且沙律菜好新鮮

🧀 酒盜芝士 💰$78

🐮 松露半熟牛肉他他 💰$118

🔥 免治雞肉棒配醬油蛋 💰$48
雞肉棒燒得啱啱好,配埋醬油蛋漿去食,食落更加滑溜

🐮 厚切牛舌芯 💰$68
牛舌芯夠厚,燒到牛肉仲係好嫩,咬落有彈性

🔥 富士蘋果煙肉卷 💰$48

🐽 極尚黑豚腩 💰$48
黑豚腩好厚身,肉質嫩帶豐富油脂香

✨ 明太子油揚豆腐 💰$78
名帶子帶嫩辣,油揚豆腐係有厚度有口感嗰種

🍳 高湯玉子燒 💰$78

🍙 汁燒紫菜飯團 💰$32
飯糰帶微脆,好入味,而且整得好夠熱

🌶️ 唐揚炸雞(韓國辣味) 💰$78
少見炸雞係連骨,連骨先會可以保持雞肉嘅多汁,食落肉質好嫩滑,韓國辣味又唔會太辣,而且唔會過多醬,食落口感份量啱啱好唔會膩