2024-05-15
上次食左「渡邊屋」今次就黎到佢既姐妹店😆 日本既「串揚」 系香港真系少之有少🍢 而呢間同樣位於九龍城既「北斗」🇯🇵 就系其一!! 初嚐串揚 的確有驚喜🤩店舖位置全Bar枱設計 只有10個座位 令食客同師傅可以交流更多😌 而menus有omakase或自選均可!!薯仔沙律 $58沙律醬酸酸甜甜既味道 加上薯仔🥔 冰涼軟滑 層次豐富梅水晶鯊魚軟骨 $57第一次食鯊魚軟骨😂 用上梅子果肉mix埋鯊魚軟骨 爽脆既口感 加埋梅子既酸味 一食就上癮了😍三色刺身盛 $138有三文魚 帆立貝 同深海池魚 ; 三款刺身都系厚切 而且肉質緊實而爽口 非常新鮮🤤地蛤清湯 $78用上地蛤 雜菇 蘿蔔烹煮而成🐚 雖然只系清湯 但非常鮮甜 喝到既全部都系地蛤既精華😋北斗八品盛盒 (廚師發辦) $438串揚既種類實在太多啦 多到我地有選擇困難😳 所以最後廚師發辦🧑🏻🍳 有茄子 ; 磯煮鮑魚魚子醬 ; 希靈魚籽櫻花蝦 ; 沙錐魚 ; 神户牛 ; 牛舌 ; 煙鴨胸 同帆立貝三文魚籽🍢 每一款串揚既炸衣酥香薄脆 而且保留到食材最純粹既味道同本質 不油不膩 非常高質👍🏻松葉蟹肉蟹膏海膽杯 $298一見到呢個即刻心心眼😍
薯仔沙律 $58
沙律醬酸酸甜甜既味道 加上薯仔🥔 冰涼軟滑 層次豐富
梅水晶鯊魚軟骨 $57
三色刺身盛 $138
地蛤清湯 $78
北斗八品盛盒 (廚師發辦) $438
松葉蟹肉蟹膏海膽杯 $298
一見到呢個即刻心心眼😍 勁中意既組合!! 飯上面都系滿滿既松葉蟹肉蟹膏 入口香濃滑溜 甘香鮮甜🦀 再舖滿北海道馬糞海膽 濃厚甘甜 極其鮮美🤤
三文魚籽杯 $98
試埋呢款杯飯😆 超級無敵多既三文魚籽 魚籽一咬即破 滿滿既魚油滲進口中 非常濃郁鮮甜😋
日本水果蕃茄 $48
蕃茄特別鮮甜多汁 有別於普通蕃茄🍅 而甜味同清新既酸味同步 完美平衡