2024-09-04
我同老公今晚返城大上完堂之後行又一城,途經一間意大利餐廳,俾佢既時尚格調擺設吸引,加上燈光柔和氣氛浪漫,就入去試吓。坐低之後,侍應捧上熱辣辣香噴噴麵包籃,蘸黑醋橄欖油,食落好香。點了個季節限定的意式釀花菇做頭盤,餡料應該用了菠菜、蒜蓉加麵包糠做釀料,上面脆,下面冬菇軟淋,加上有啲蕃茄沙沙夾埋一齊食,幾好味,一共6個都唔少。再點了個海鮮意大利飯同麻辣雞肉薄餅2個share 食。海鮮意大利飯海鮮有蝦、魚、帶子、青口,都係正常類別,不過份量多。每口飯都係有海鮮加上大量新鮮蕃茄肉,幾難得。個汁調教恰當,食落唔太酸,我哋都滿意。麻辣雞肉薄餅呢個同樣係季節限定,有8件,感覺份量超大。味道方面,麻辣味好有四川既感覺,食落嘴唇係麻既,d麻辣同雞肉好夾,加上芝士同洋蔥,食落好香口,難得唔油,絕對推介。個薄餅底外脆內煙韌,有嚼勁。士多啤梨芝士餅雖然好飽,但都要食甜品。美式嘅食物果然份量超大。雖然已經點了細份的,同樣好大件,比出面一般既餐廳大起碼半件有多。香濃軟滑芝士加埋香脆可口合桃碎餅底,加上甜酸士多啤梨醬,真係幾飽都要食。
再點了個海鮮意大利飯同麻辣雞肉薄餅2個share 食。
海鮮意大利飯
麻辣雞肉薄餅