2023-03-19
有啲餐廳,去完之後你覺得好食,就會好快再去。Rustico就係一個非常好嘅例子,我記得呢間餐廳book mark咗係個OpenRice list都好耐,但係地方可能唔啱,所以一直都提唔起勁去,有朋友約生日飯,就去左啦。然後去完一次之後,可以話係即刻愛上。個次我哋選擇左一個佢哋嘅套餐,試種佢地唔同種類嘅西班牙菜食,食完之後對辦,就同自己屋企人再去食多一次。先講第一次,食左個好正嘅餐。前菜三款。精選脆炸西班牙忌廉球,西班牙白毛豬火腿配特選蜜瓜,生牛肉薄片伴芝麻菜配帕馬森芝士,油浸車厘茄及松子仁,三個都各有特色。呢個初榨橄欖油浸香蒜地中海紅蝦配香脆多士係我幾欣賞嘅作品,好在佢嘅多士同紅蝦都好夾。傳統大蒜湯記憶中係西班牙街市試過,今次配西班牙辣肉腸及豬腩肉,那個驚豔更勁,特別係個辣肉腸,未試過咁惹味。主菜有四個選擇:炭燒21天乾熟成美國西冷牛扒炭燒14天乾熟成西班牙杜洛克豬扒炭燒14天乾熟成法國皇家乳鴿21天乾熟成鵝西班牙燴飯我哋多人,食三個菜,乳鴿嘅嫩最讓我深刻,杜洛克豬扒就樣靚味道佳,吃下去那感覺燒得剛好,西班牙燴飯加上熟成的鵝,好少見西班牙菜會用呢啲方法。最後的自家製朱古力三重奏,又係冇
然後去完一次之後,可以話係即刻愛上。
先講第一次,食左個好正嘅餐。
主菜有四個選擇:
炭燒21天乾熟成美國西冷牛扒
炭燒14天乾熟成西班牙杜洛克豬扒
炭燒14天乾熟成法國皇家乳鴿
21天乾熟成鵝西班牙燴飯
最後的自家製朱古力三重奏,又係冇諗過會咁好食。
第二晚食,由於佢嘅肉類質素好,我都係食咗牛扒同西班牙海鮮飯,不過今次冇咁多人,我哋就冇叫到個餐。
兩次到訪,兩次最出色,而且價錢唔算貴,雖然地方有啲遠,但係都好適合一班朋友黎食下飯。