2019-01-19
前排上網見到佐敦新開咗間「鱻88日本料理」日式餐廳,特別推出咗一系列活海鰻魚菜式,仲有多款新食法,包括有人氣嘅鰻魚丼、活海鰻塌塌米、鰻魚玉子蛋糕等。仲要每一款都係用新鮮海鰻製作,真材實料!男友至愛食鰻魚,今日一於帶佢嚟試下先。呢度除咗海鰻,都仲有好多其他嘢食,仲要係由星級廚師團隊即席炮製天婦羅、鐵板燒、浜燒、涮涮鍋、壽司刺身等,我哋首先揀咗個小食一口芝士,表面金黃又香脆,內裡芝士又軟又流心,再加埋藍莓醬,味道甜甜哋,又係另一種風味!食日本嘢又點少得刺身呢,真鯛薄切刺身超鮮甜呀,好似啱啱喺海撈上嚟嘅感覺,的確好新鮮,再加少少酸汁更加能帶出佢嘅鮮味。甜蝦同三文魚都係我至愛,甜蝦又甜又多膏,晶瑩剔透,而三文魚新鮮肥美。跟住揀番少少香口嘢,點咗兩款串燒,自家製免治雞肉串同埋長蔥雞串,免治雞肉串有啲燒汁,點少少蛋醬就更美味。長蔥雞串一上檯已經聞到香蔥嘅味道,一口雞肉,一口香蔥,感覺清新。話明嚟食活海鰻架嘛,主角嚟啦,叫咗個活海鰻塌塌米,塌塌米非常香脆,而活海鰻肉嫩鮮甜,再加埋少少嘅鰻魚汁,真係一個創新嘅配搭。另一款主打係蒲燒活海鰻魚丼三食🍱:佢參考咗日本名古屋做法,製成三食,先將飯分為4份,先將
另一款主打係蒲燒活海鰻魚丼三食🍱:佢參考咗日本名古屋做法,製成三食,先將飯分為4份,先將第1份加落碗試一試最最basic嘅味道;第2份就加啲配料(粟米粒,紫菜,wasabii同埋蔥),第3份就係加入熱茶變成茶漬湯飯,最後1份大家可以encore食番想食嗰款味道,我自己就最鍾意原味啦,鰻魚肉厚又鮮甜,真係very good。
呢度啲店員仲好好服務添,不停幫客人加茶水,好窩心啊!男友今日超開心,佢話除咗去日本,好耐都無食過咁新鮮嘅鰻魚啦!下次要再嚟咁話喎!