2022-03-25
今日終於去咗期望而久重慶大廈食嘢,重慶大廈比我嘅感覺一直都好神秘,經過門口就一大班人拉住你,叫你入去食嘢。今次同埋一班friend入去,所以都安心啲,認真同佢哋傾偈之後,其實佢哋都幾好人嫁!🌈Paani Poori 印度脆米球 $68呢個成日都係睇印度街頭小食片會介紹嘅,個個人都話超級難食,佢啲水係又酸又臭嘅~但其實實物完全唔係嗰回事!成碟嘅總共8粒,每粒都塞滿左薯蓉,肉碎,仲有少少洋蔥?其實撈埋真係唔知自己食緊咩,淨係食到薯蓉味😆你要將綠色嘅汁,倒入個球度,在一啖拍曬粒野食。綠色嘅汁係酸酸辣辣,好似tabasco咁!所以其實整體都幾好食🌈Butter Chicken $108佢唔似出面嗰啲日本/其他國家嘅咖喱,食落係好獨特嘅印度咖喱味,Feel到有好多香料!好複雜嘅味道,但都係好食嘅‼️裏面嘅雞肉都唔少,係佢烤過先再放入去嘅,所以好好食好香🌈蒜蓉烤餅 $28 / 印度芝士餡餅 $40蒜蓉烤餅見到面頭掃咗一層蒜蓉牛油,食落勁香口,點埋咖喱就perfect好好食!同行朋友都好想瘋狂encore芝士餡餅就冇咩特別,可能咖喱味太重,根本唔太食得出芝士嘅味道!所以建議叫返普通嘅烤餅就可以啦值得一
🌈Paani Poori 印度脆米球 $68
🌈Butter Chicken $108
🌈蒜蓉烤餅 $28 / 印度芝士餡餅 $40
值得一提嘅係,記得唔好飲餐廳俾你嘅水,勁大浸水喉水味!好似漱口唔小心吞咗啖水咁🤢