2022-10-21 553 views
要BOOK珍姐食個晚飯真係唔係咁容易,終於再可以返嚟食喇,都係依舊咁熱鬧。 入去坐低,店員就已經搶先為我地介紹當日嘅「老蘭嫰牛四併」有咩食,說時遲那時快另一位店員又話有啱啱洗乾淨嘅海鮮併盤,好快就已經點完菜喇~ 叫左杯日啤等開飯。 值得留意嘅係,佢地嘅啤酒係幾貴嘅,其實佢地係有 在店侍酒師,葡萄酒價位亦相對合理,如果多人分享嘅話開返(幾)枝酒都係一個唔錯嘅選擇~ 湯底叫左佢地嘅「招牌豬骨蜆煲」, 上菜後店員幫手撈起兩舊大豬骨之後建議我地飲下啖湯,係唔錯嘅,話晒係邊爐湯底,小咸啦,但係湯頭好香濃,第一樣諗到嘅係想車個拉麵落去牛四併 出現喇,靚仔呀,四款唔同部位唔同肥瘦,肉味同油感各有千秋,如果可以食生啲不妨試下熝六七秒食下 medium 啲,出色呀~ 海鮮併盤有蝦有蜆有貝有蟶子,隻蝦大到,肉厚又實,其他都好鮮甜, 可以有咁嘅質素嘅併盤sample一下,又唔洗叫晒成份其實幾好。最後仲叫左 「鮮製三寶手打肉滑」,包括有「金沙墨魚滑」、「菜脯蝦醬豬肉滑」同埋我最想試嘅「”魚羊”滑」,菜脯蝦醬豬肉滑 食落係好似蒸肉餅,菜脯味幾出, 唔錯。 ”魚羊”滑 好明顯味道上羊大過魚,但係就好滑同最有特

招牌豬骨蜆煲

豬骨

老蘭嫰牛四併

海鮮併盤

最後仲叫左 「鮮製三寶手打肉滑」,包括有「金沙墨魚滑」、「菜脯蝦醬豬肉滑」同埋我最想試嘅「”魚羊”滑」,菜脯蝦醬豬肉滑 食落係好似蒸肉餅,菜脯味幾出, 唔錯。 ”魚羊”滑 好明顯味道上羊大過魚,但係就好滑同最有特色,最後 金沙墨魚滑 好鮮,但係可能另外兩款味道比較濃相對地就平淡左少少。

鮮製三寶手打肉滑

喺珍姐食飯嘅氣氛係真係好好,店員們個個都有講有笑,店內不停播住唔同年代嘅廣東歌,不時食客們都會大大聲一齊跟住唱,不敢會諗,有時每日食餐飯,無非,都係想開開心心。

唯一可惜嘅係當日扇牯牛全港早無新鮮貨(佢話),無得試過佢地「扇牯牛皇」,唯有努力book枱下次有綠再試。
Type of Meal
Dinner