話說最近係黃埔工作,次次經過都大排長龍,今次終於比小編食到喇!!《💛滷水豆腐·金錢牛肚·辣味魷魚·蕃茄薯仔湯💛》滷水豆腐好入味,切到細細粒,一啖一粒,一咬啲滷水汁出晒嚟。金錢牛肚🐮非常足料,老闆非常慷慨,有好多舊,煙煙韌韌,過足口癮。辣味魷魚🦑都幾辣(有後勁果種),而口感就比一般軟滑,可見煮嘅溫度控制同醃料都配合得好好。🍅蕃茄薯仔湯用咗真材實料,食到新鮮蕃茄蓉同埋飲得出係老火湯,湯底濃郁而且一啲都唔口渴。《💛滷水大腸·陳皮魚蛋·黑椒牛筋丸·馬來喇沙湯底💛》🐷滷水大腸非常入味,而且處理得非常乾淨,冇異味。陳皮魚蛋🐟細細粒,但都幾彈牙,陳皮味突出。黑椒牛筋丸彈牙(唔確定係咪手打),有兩粒。喇沙湯底都幾出色,味道濃郁,偏重椰漿味,但有啲辣。💛《蒙麵》與《辣菜脯》💛小編兩碗面嘅麵底都揀咗《蒙麵》🍜,佢嘅味道有啲似紅薯粉咁煙煙韌韌,而外表同埋粗幼度就似白雪雪嘅烏冬,非常特別。每枱枱面都會有一甖辣菜脯🥕,全部大大粒,口感爽脆,一定要試吓。總括而言,我覺得呢間小店真係值得排隊去食,因為佢每一樣餸、湯底都係用心去製作,價錢雖然唔算平,不過一定係物有所值。🥰

特濃蕃茄薯仔湯

《💛滷水豆腐·金錢牛肚·辣味魷魚·蕃茄薯仔湯💛》