2022-10-11
菲律賓、泰國、越南菜我就食得多,印尼菜都係第一次。呢間小店枱櫈唔算多,好容易滿座,我都等咗15分鐘先有位坐。坐低見到隔籬位叫咗炸魚飯,條魚好似我隻腳板咁長,佢哋仲要食得津津有味。係呢一刻,唔係好食魚嘅等都要叫個魚飯!烤魚飯✨烤魚飯條烤魚,真係有腳板咁長,擦滿燒烤汁,味道甜甜地同我想像中有啲出入,但效果出人意表,食落好似食緊串燒咁滋味!魚皮脆薄,魚肉嫩滑,非常出色。班蘭雞飯今次先講個飯,造型好特別,成座綠色巨塔咁樣,食落有啲椰香味、淡淡班蘭味。隻雞先係重中之重,望落似白切雞,但食落一啲都唔簡單。雞肉同雞皮一樣滑捋捋,唔會好似白切雞咁出咁多血水。廚房斬雞刀法都唔錯,唔會斬到好多碎骨。拼上佢地綠色果個辣醬,真係一流!牛肉卷呢個價錢真心勁抵,極大舊。個賣相有啲似細個喺茶樓食嘅海鮮沙律卷,食落去個味道都有幾分似茶樓會食到嘅炸物,幾有趣。班蘭沙冰、箭葉橙混吉蜜沙冰勁大個,班蘭味十足,口感Creamy。混吉密酸酸甜甜,好潤喉。
烤魚飯✨
班蘭雞飯
牛肉卷
班蘭沙冰、箭葉橙混吉蜜