2024-10-05
九月圓臍十月尖係時候陪老婆大人去食大閘蟹go go go!呢晚約咗朋友去到K11 MUSEA有靚景嘅夜上海食今年第一蟹!上次嚟呢度嘆酒食靚火腿已經俾個無敵維港靚景吸引住,今次再嚟食晚飯覺得室內嘅老上海裝修一樣咁正呀。餐廳連隻碟都靚過人聽聞呢隻蟹仔係搵名師畫㗎!開餐嘅時候仲可以好好欣賞食嘅藝術。我哋今日食江蘇嘅大隻仔隻隻有成五両半至六両咁重㗎。嘆大閘蟹又點可以冇靚花雕啊!大家先揀隻靚杯嚟欣賞夜上海20年陳太雕皇。果然係陳年花雕睇顏色已經好濃郁吸引,飲落去非常順喉酒味芳香我飲咗勁多杯呀。美酒當前當然唔好辜負先嚟兩個前菜送酒!江南脆鱔香香甜甜卜卜脆,用佢嚟送花雕酒真係好夾喎。不過我就好鍾意呢個花雕醉雞!雞味好鮮香皮又清爽唔會肥淋淋,加埋啲花雕酒浸得好入味堅好食。鍾意食上海嘢都冇理由唔知呢碗腌篤鮮幾好飲啦啩!奶白嘅鹹鮮濃湯好夠火候,入面嘅雲腿仲非常鹹香有味,加埋啲吸味嘅百頁同爽甜嘅竹筍呢碗湯真係好正呀。等到頸都長嘅大閘蟹終於蒸好上枱喇!平時就要老婆大人服侍我,但嚟到都夜上海就有專人幫我擦蟹,所以呢晚老婆大人可以食得舒服好多。天氣仲係好熱好彩我呢隻蟹都算肥美應有嘅紅、白羔都有齊,將啲蟹肉拆晒放落
我哋今日食江蘇嘅大隻仔隻隻有成五両半至六両咁重㗎。
天氣仲係好熱好彩我呢隻蟹都算肥美應有嘅紅、白羔都有齊,將啲蟹肉拆晒放落蟹蓋道一次過食先至夠過癮。
除咗原隻嘅大閘蟹我哋仲試咗好多蟹粉菜!呢碟係充滿骨膠原嘅蟹粉花膠,花膠煮得煙靭又彈牙加埋甘香嘅蟹粉足以令女士們瘋狂愛上。
鍾意食魚嘅我特別推介呢碟蟹粉扒海釣黃魚!用上等黃魚品牌「閩東壹魚」嚟煮,魚肉好嫩滑而且鮮味十足,絕對唔會比蟹粉蓋過鮮味超正斗呀。
跟住仲有呢個好搞鬼嘅蟹粉銀鱈魚蒸肉餅,一碟肉餅入面有齊咁多樣好似風馬牛不相及嘅食材!但係夾起上嚟又鬼死咁好味喎,蟹有魚味魚有豬味真係好鬼特別㗎。
食大閘蟹同小籠包好似係掛咗鉤咁!所以我哋都叫咗蟹粉小籠包嚟嘆。
夾起唔會好易穿底手工ok啊!小籠包個皮唔會太厚入面嚿肉好有鮮味,我覺得唔使點醋食都一樣咁正。
食咗咁多大閘蟹梗係要飲返杯薑茶暖胃啦。
大家意猶未盡仲叫咗個好惹味嘅孜然羊肋骨嚟嘆!香辣惹味嘅羊肋骨煮到外脆內嫩,一定要用手攞住嚟食咁先至風味十足。
最後嚟一窩鹹肉菜飯餵飽個肚!鹹肉、菜加飯呢個組合好簡單,但係食落就有屋企嘅味道我鍾意呀。
飯後再整多兩款 甜品嘆吓咁就非常圓滿喇!呢個係老婆大人最鍾意食嘅紅棗糕,食落去好香甜煙煙韌韌咁幾得人鍾意㗎。
仲有嗌咗一桶豆腐花同大家一齊食!唔係滑到跣落喉嚨嗰種,但豆味好濃好香就算唔落糖我都覺得好好食。