2011-07-29
平時都會經過呢間舗頭, 今次因為openrice有Coupon賣...所以就買一張試下...店舖雖少, 但裝修很典雅, 給人很舒服的感覺一入到去, 老闆娘已第一時間好親切咁同我打招呼, 佢真係好好人, 大大話比我試O左10多款曲奇, 仲叫我試多幾款, 試到我都唔好意思...比著其他舗頭, 試多2款一定黑你面, 甚至比說話你聽...講返曲奇餅第一款我試O既就係--紅莓芝麻麥條, 其實味道OK,好香芝麻味, 不過我唔好芝麻, 所以唔係我杯茶了解我O既喜好之後, 老闆娘再主動介紹另外幾款比我試..杏仁脆片, 好好味, 杏仁又香又脆, 唔會好似其他舗頭做到因為太重牛油味而蓋過杏仁味...海鹽腰果, 好特別, 幾香, 質感雖然唔多似曲奇, 不過都好好味牛油, 牛油味比起jenny一D都唔重, 好處係食多D都唔會太膩, 但牛油too唔係我杯茶...花生醬朱古力, 好好味, 花生醬粒粒好多, 但係絕唔會令人覺得太甜同太膩, 超讚!雙重朱古力, 鬆化, 香濃, 但味道不過濃, 一般, 無驚喜榛子, 細細塊, 每塊上面都有一粒榛子, 好味, 但唔係我O既favourite咖啡杏仁, 好香咖啡味, 中間帶
店舖雖少, 但裝修很典雅, 給人很舒服的感覺
講返曲奇餅
了解我O既喜好之後, 老闆娘再主動介紹另外幾款比我試..
咖啡杏仁, 好香咖啡味, 中間帶有陣陣杏仁味, 質感少少硬硬脆脆, 係身為咖啡迷我O既favourite, 真係好好味
咖啡合桃, 比超咖啡杏仁, 呢隻隻咖啡味就啖口D...加上我鐘意杏仁多過合桃, 我最後都係揀O左咖啡杏仁
蛋白脆脆, 的確好脆, 甜甜地, 但無特別之處, 所以不能令人留下深刻印象
果肉系列我試O左檸檬, strawberry同黑加侖子
檸檬, 質感硬脆, 有陣陣檸檬香, 牛油味唔重, 清清O地, 我鐘意
strawberry, 質感同檸檬一樣, 好味, 但味道同一般麵包店的果醬曲奇無大分別, 所以唔會揀law
黑加侖子, 質感鬆化, 黑加侖子味唔出, 好普通, 所以都唔會揀
仲有2款無麵粉系列我都有試, 不過唔係好特別, 所以我已經無咩印象
試完一輪, 我已經唔記得自己試過D咩, 但老闆娘好親心咁將我頭先有興趣O既幾個item攞出O黎比我慢慢揀慢慢考慮, 佢真係好細心, 讚~
最後我買O左杏仁脆片 ($25), 咖啡杏仁 ($45), 同檸檬 ($50)
埋單只係補多$20, 好開心
是次光顧感覺好舒服同好開心, O係香港買O野好耐都無呢種感覺
雖然價錢係貴O左D, 但係下次有機會, 我希望買蛋糕同花生醬O黎試下添
P.S. 最後老闆娘話我知佢O地應該唔會再做團購, 我真係好後悔我只係買得一張coupon