2017-12-19
嗰日同男朋友行開中環嘅時候, 突然發現原來霸嗎拉麵呢度有分店, 同事之前食過話質素唔錯. 個門面好起眼, 門口嘅紅白燈籠同埋陣香味都好吸引我拉住男友入去. 雖然間拉麵店很唔算好大大概得十多個位左右, 但咁樣真係好似置身於日本街頭的拉麵小店咁!因爲我自己鍾意食豬骨湯底, 就叫左個炙燒豚肉海苔味玉拉麵 . 碗麵黎到先試一啖湯, 嘩! 好濃郁! 佢塊叉燒又煮得剛剛好, 入味得黎仲好有燒肉嘅香味. 至於麵底我揀咗硬麵, 完全啱晒我嘅口感, 食起上嚟冇難度. 男朋友揀嘅係特盛炙燒豚肉拉麵, 分量來講男仔一定夠食, 佢都話佢果碗好惹味好正. 同事又推薦要叫呢度唐揚炸雞, 未上枱前expect佢係細細舊既炸雞, 點知上到枱係都好抵食下, 雞本身個炸粉無咩味, 雞肉亦偏淡, 點左沙律醬就會岩岩去. 雞炸得都脆既. 除了炸雞, 男友又搶住叫了羽根燒餃子, 個餃子皮薄餡多, 味道亦是很棒, 很多地方的拉麵店都把餃子燒得很乾呢, 呢度就保留了餃子的水份, 熱騰騰, 滑嫩嫩的, 是份出色的餃子然後食得有些濟, 男友就幫手 order 一支靜岡蜜瓜梳打. 喜愛蜜瓜的朋友真的要試一試, 蜜瓜味好濃, 超級好飲!
然後食得有些濟, 男友就幫手 order 一支靜岡蜜瓜梳打. 喜愛蜜瓜的朋友真的要試一試, 蜜瓜味好濃, 超級好飲! 真係有哈蜜瓜嘅香甜味, 好日本呀 =)
另外, 我留意到現場d員工都幾有禮貌下, 講好多唔該和謝謝之類的. 估唔到呢間拉麵店令人咁有驚喜, 下次一定會再來!