2025-03-05
放工同朋友喺附近食飯,見呢間餐廳評價同環境幾好,適合慢慢坐低傾計,就少有地試下fusion菜式門面睇落高級,logo又幾特別入到去發現別有洞天,環境闊落清靜,仲有吧台,頗有情調,又有房間方便聚餐打開menu,好多令人好奇嘅fusion菜,仲有各式各樣嘅cocktail ,任君選擇Ikura Arancini好特別嘅前菜,未曾試過,原來鮮味嘅魚子同炸飯團都可以咁夾,內裏包裹芝士、龍蝦番紅花燴飯、配酸忌廉醬,一口咬落,芝士仲拉絲,特別可口,同朋友分享,每人一塊,都有意猶未盡嘅感覺Tuna Tartare吞拿魚他他,超有驚喜嘅前菜,配上牛油果醬、辣醬、紫菜脆片,想像唔到嘅組合,出乎意料唔會太辣,各種味道融合得好好,大推嘅一道菜Crispy Short Rib最推薦嘅主菜,可能因為鐘意食肉,餐廳食飯至少會叫一項肉類,可以食到唔洗自己切嘅豬肋肉,仲要肥瘦勻稱,唔會太多脂肪太油膩,配上牛油香嘅順滑薯蓉,簡直大滿足Drunken Crab Pasta有特色嘅主菜,未見過雪蟹竟然可以搭配紹興酒,再加墨汁意粉,重點係唔違和,第一次又對fusion充滿希望Shiso / Golden HourShiso
門面睇落高級,logo又幾特別
Ikura Arancini
Tuna Tartare
Crispy Short Rib
Drunken Crab Pasta
Shiso / Golden Hour
Shiso 由紫蘇葉、蘋果汁、接骨木花、梳打、琴酒組成,清香微甜易入口,酒精濃度又唔太高,大大杯,適合似少飲開酒嘅人
Golden Hour則有檀香琴酒、威士忌、香艾酒、麝香葡萄酒,各種酒類混搭而成,酒味較香濃
Ciclo每款調酒及fusion菜式各有特色,落足心思,而且味道好好,值得一試