2012-11-02 2158 views
今晚約了幾位朋友聚會,決去嘗試私房菜,大家很期待由大厨發辦的晚餐。菜館位處於位宅裏,我哋幾個人都可以坐入一間小房間,裏面還有電視睇,靜靜地細談或大家高談闊論都唔會影其他人;除了上菜外,菜館嘅人都唔會走入房間騷擾客人,很好的待客之道。今晚有以下餐單:-(1) 木瓜排骨湯(2) 豉椒炒蜆(3) 黃金蝦(4) 蜜桃秘制骨(5) 招牌惹味雞煲(6) 節瓜釀白鴿蛋(7) 清蒸石斑(8) 乾扁四季豆(9) 避風塘炒蟹(10) 蠔仔粥(11) 蔴蓉湯丸連畺茶 木瓜排骨湯 - 很清甜,冇味精豉椒炒蜆 - 很惹呋,蜆肉爽滑冇沙,正!黃金蝦 - 看似不同其他坊間食肆般滿鋪咸蛋黄,但居然蝦肉非常入味爽脆,蝦殼都炸脆到連殼都可以食。其中一位朋友因皮膚敏感,所以睇住我哋食,佢都忍唔住揀食鋪在蝦堆裏的咸蛋黄,可以想像呢道菜幾咁好食! 蜜桃秘制骨 - 酸甜度調較得非常好,排骨又唔肥,食咗幾件都唔覺滯。 招牌惹味雞煲 - 非常惹味但又唔辣,好味到連啲配料如洋葱等都食哂,最好有白飯送。節瓜釀白鴿蛋 - 非常特式的小菜,白鴿蛋程現透明,又低膽固醇,係一道非常清淡健康的菜式,可以平衡之前幾道濃味的小菜。清

(1) 木瓜排骨湯
(8) 乾扁四季豆
(9) 避風塘炒蟹
(10) 蠔仔粥
(11) 蔴蓉湯丸連畺茶

木瓜排骨湯 - 很清甜,冇味精
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆 - 很惹呋,蜆肉爽滑冇沙,正!
黃金蝦
蜜桃秘制骨
招牌惹味雞煲
節瓜釀白鴿蛋
清蒸石斑
清蒸石斑 - 雖然有些少篜過了火,但都可以接受;我食得出蒸魚豉油係特別調製,好似加咗啲香料如五香粉或八角等,但我唔肯定,不過點在魚肉上食真的好好味。

乾扁四季豆 - 不過不失,都好味,可能對比下之前啲小菜實在太出息,而又感覺開始已經飽了。
避風塘炒蟹
避風塘炒蟹 - 惹味的炸蒜蓉下,香脆的炸蟹,但蟹肉仍然保持嫩滑多汁。

蠔仔粥 - 粥很鮮味,不過蠔仔就冇乜味道,但可以接受。

因以前其他會員提供嘅食評都冇提到有甜品,所以我哋仲諗住埋單後找甜品再食。點知大厨話有糖水送,真係我哋意料之外。
蔴蓉湯丸連畺茶
蔴蓉湯丸連畺茶 - 湯丸皮薄湮靭,當咬一口湯丸,香濃的黑芝蔴立即湧到口腔,加上清甜的薑茶,簡直回味無窮。亦都在這餐晚飯加上完美的結局。

Other Info. : 下次會再找個機會再來,環境真係令人好舒服,有種回家食飯嘅感覺。 :)
2012-11-01
$300 (Dinner)
豉椒炒蜆
黃金蝦