5 day(s) ago 0 views
銅鑼灣嘅Cafe好多,不過有質素又抵食嘅其實唔多,今晚去嘅Undici,就真係幾抵食。抵食在於,普通意粉120幾起,可以+$66,有埋黑松露湯、自選飲品(靚靚咖啡都得)同蛋糕甜品,呢個組合其實真係幾唔錯。另外可以再+$28任食蛋糕,有六種味道嘅蛋糕任食實在太誇張。不過今日喉嚨痛,就食住跟餐嗰件先。芝士秘撈薯條 $58其實佢份量一啲都唔少,但由於嚟到嗰陣我哋肚餓,兼且好好食,又熱又脆,加上少少辣味,一陣就俾我哋秒殺咗。脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58平平無奇嘅5隻炸雞翼,就因為落咗呢個香辣蛋黃醬,變到非常立體。呢個香辣蛋黃醬,有少少辣香,同熱辣辣新鮮炸起嘅雞翼,加埋真係相當不平凡。蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138外型有一大隻軟殼蟹,但其實呢個意粉嘅核心係蒜香同辣椒嘅意大利粉。首先佢嘅意粉相當乾身,唔會有一浸油喺底。佢嘅蒜香同辣椒味道好出,當然食物會有少少辣味,加上蜆肉同軟殼蟹,惹味非常。每叫一個意粉,就可以跟餐+$66,有埋以下:黑松露野菌湯好明顯食到黑松露油香,相當唔錯抹茶豆腐拿鐵 (或其他非花茶飲品) 好似飲咗豆腐花嘅抹茶拿鐵,非常好飲,唔會太甜,但同時有甜品嘅影子。不過我最

芝士秘撈薯條 $58

脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138

每叫一個意粉,就可以跟餐+$66,有埋以下:

黑松露野菌湯
好明顯食到黑松露油香,相當唔錯

抹茶豆腐拿鐵 (或其他非花茶飲品)
好似飲咗豆腐花嘅抹茶拿鐵,非常好飲,唔會太甜,但同時有甜品嘅影子。不過我最欣賞佢係可以揀晒所有特色咖啡,在場所見Oreo亦非常靚仔,下次可以試吓。

精選甜品 - 就係喺六件蛋糕之中揀一件,我比較欣賞佢唔係指定,而係有得揀,喺跟餐嚟講算不常見

朱爺咖啡 $42
另外,我哋叫多一個,表面上係飲品,實際上可以充當買甜品嘅朱爺咖啡。呢個朱爺咖啡就係朱古力同椰子雪糕,在淋上熱熱嘅咖啡,實際上就好似affogato咁,將雪糕同咖啡嘅味道完美融合。

靚嘢食、靚嘢飲、特色甜品兼有放題選擇,當時今日嘅Cafe,實在唔簡單,難怪都有唔少食客慕名而來。

6 day(s) ago
$200 (Dinner)
  • 蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
  • 抹茶豆腐拿鐵