峇里堂

BaliTown
2021-01-09 109 views
同朋友約出黎傾計食野,係openrice見有吾少人話好食,就相約黎呢間~係佐敦地鐵站出黎,簡略地睇左手機地圖,沿路行彌敦道(就去到尖沙咀),都揾吾到間餐廳。跟住睇街號去揾,先知道原來入口係山林道~搭lift上到去3樓,就係餐廳。環境簡潔、有點文青風。菜式以印尼菜為主,款式雖然不多,但感覺樣樣都是水準之作吧~因為好少食印尼野,同行朋友都想試多幾款,所以我地就share 黎食。叫左「巴東牛肉飯」、「峇里式豬肋骨飯」(+$8金貝飯)「巴東牛肉飯」的牛肉有點筋(見圖),但煮得很軟腍,肉質不是死實實的,而是有點QQ的~加上香甜又帶點辣味的汁伴吃,好正~這店的珍珠米和日式餐廳所吃到的不同,它比較粒粒分明,不太粘軟,而且很有咬口。所以肉、汁、米粒都很配合~!「峇里式豬肋骨飯」(+$8金貝飯)的豬肋骨同樣煮得很軟腍,骨肉有點分離,方便拆肉來吃~汁也很讚~吃到香茅的味道,也富有肉的甜香~更讚的是金貝飯~第一啖已經食到好香嘅椰香、薑黃味~飯粒同樣很有咬口,配香料肉汁香豬肋骨同吃,很滿足~雖然這間是印尼菜,但同其他比較重口味的東南亞菜不同,香料的運用恰到好處,不會嗆了主食(肉)的味道。感覺用料新鮮,煮法講究

巴東牛肉飯

峇里式豬肋骨飯(金貝飯)

雖然這間是印尼菜,但同其他比較重口味的東南亞菜不同,香料的運用恰到好處,不會嗆了主食(肉)的味道。感覺用料新鮮,煮法講究~

鮮檸氣泡咖啡

另外都叫左杯
凍檸檬氣泡咖啡

上枱時檸檬汁是沉底的,所以飲前要先搞勻。
第一次飲,先知原來檸檬汁同咖啡係咁襯㗎
~完全襯托出咖啡的獨特清香~加上梳打水,口味更輕盈、醒神~

最後見有「燒賣串」,叫左一客(兩串)
燒賣燒得有點外脆内軟,質地有點QQ~
配上的沙嗲汁微甜,很合香港人口味~

餐廳仲有cake,好吸引,但我同朋友都食飽左~
其實呢間餐廳都好有cafe feel~大大玻璃窗外就是翠綠的樹葉,雖然位近繁忙馬路,但景色自然~就算吾食飯,同朋友食件cake、飲杯野,都好chill~^_^

下次經過會再試~
$84 (Tea)
巴東牛肉飯
峇里式豬肋骨飯(金貝飯)
鮮檸氣泡咖啡