2021-07-15
一間好食到令人不斷驚歎嘅燒味店 店舖以金黃色裝修為主 座位之間都算寬敞 亦都乾淨企理仲要兩個人都比坐四人卡位 超好人😇每樣燒味都有其獨特之處 真係一試難忘💛🔖 黯然銷魂鴛鴦飯講到「全港首創」咁就緊係要試試佢喇₍₍(。˃̶͈ ᴗ ˂̶͈。)/究竟同普通嘅黯然銷魂叉燒飯 又有咩分別呢⁉️❛❛半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞+煎雙蛋❜❜「叉燒」選用波蘭黑毛豬脢頭肉 肉味超濃郁而且燒烤至帶點燶邊 但食落口感軟腍鬆軟再加上麥芽糖同蜜糖完全滲透叉燒 份外香甜❤️最後配埋大將燒肉汁和鳳凰辣汁(菠蘿、檸汁和辣椒等製)與飯一起撈混進食 真係好惹味😭 勁好食呀! 會想再翻嚟食! 已經愛上了!!🔖 燒味雙拼(古井燒鵝&燒腩仔) 瀨粉 燒鵝只採用九個月大嘅佛山黑鬃鵝仲要按季節轉變採用不同鵝隻 保持肉質較細嫩例如冬、春天採用鵝公 而秋、夏天則亦用鵝乸仲要自設埋太空爐 每日即燒✧唔怪之得食落去個皮咁酥脆而肉質嫩滑仲要慢慢滲出撲鼻果皮香🌝將燒鵝沾埋自家調製嘅酸梅醬 咁就ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ!🔺總結🔻其實係舖頭食個陣淨係覺得「正、好食」做完資料搜集嘅時侯先發現其背後包含多重功夫不論是選材、用料 或是做法都非常講究 好欣賞店主每樣嘢都精挑細選 絕
店舖以金黃色裝修為主
再加上麥芽糖同蜜糖完全滲透叉燒 份外香甜❤️
🔖 燒味雙拼(古井燒鵝&燒腩仔) 瀨粉
燒鵝只採用九個月大嘅佛山黑鬃鵝
仲要按季節轉變採用不同鵝隻 保持肉質較細嫩
例如冬、春天採用鵝公 而秋、夏天則亦用鵝乸
仲要自設埋太空爐 每日即燒✧
唔怪之得食落去個皮咁酥脆而肉質嫩滑
仲要慢慢滲出撲鼻果皮香🌝
將燒鵝沾埋自家調製嘅酸梅醬 咁就ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ!
🔺總結🔻
其實係舖頭食個陣淨係覺得「正、好食」
做完資料搜集嘅時侯先發現其背後包含多重功夫
不論是選材、用料 或是做法都非常講究
好欣賞店主每樣嘢都精挑細選 絕不馬虎
感受到店主嘅用心🥰