2021-12-23
黎佐敦揾FD,睇到哩間鋪頭食點心好似唔錯,咁試試。今日揀咗晶瑩鮮蝦餃,懷舊鵪鶉蛋燒麥,燒汁釀虎皮椒,紅油抄手,濃湯鮮竹卷,豉椒蒸排骨同濃湯杞子浸時蔬。點心喺即叫即蒸嘅,所以都要等耐少少。蝦餃可以叫2隻或者3隻,我地兩個人,當然叫2隻啦,咁可以試多幾款點心。蝦餃皮好薄,蝦好大一隻,食落好彈牙好鮮甜,同埋冇雪味,唔錯。燒汁釀虎皮椒煎得啱啱好,食落好香口。裡面啲鯪魚肉餡好彈牙,配啲醬汁有少少酸味,好夾。不過辣椒都有少少辣,我食就啱啱好,FD食就覺得辣咗D。紅油抄手好大一份,大大件抄手仲有5件,配上香醋同辣油一起食超好味。宜家出面好少可以食到鵪鶉蛋燒麥,可能哩件嘢整落都幾麻煩。鵪鶉蛋蒸得啱啱好,唔會太熟,食落入口即化,同燒賣都幾夾。豉椒蒸排骨都幾大一份,排骨有差唔多10件,排骨蒸得好幼滑,同埋好重蒜味。底下芋頭嗦哂醬汁,好粉好惹味,完全唔夠喉。濃湯鮮竹卷湯底好鮮甜,鮮枝竹嗦哂湯汁鮮甜味,每一啖都好滿足。菜心整得啱啱好,食落好脆,菜心加咗少少調味已經好夠味,唔需要太重調味cover咗D鮮甜味。最後買單唔哂加一,食到超飽都唔夠150HKD,勁抵LOL!
最後買單唔哂加一,食到超飽都唔夠150HKD,勁抵LOL!