2022-11-16 900 views
52C係佐敦一間烤肉店,佢主打平民石燒,百零蚊已經有食倒石燒或者網燒套餐,有齊湯、沙律同飯,性價比高。52C走簡約風,店面雖然唔大,但地方乾淨企理。點餐可以喺自助點餐機落單,都好方便容易。佢地除左石燒同網燒,另外都有丼飯。餐具紙巾飲用水就可以喺自助區自取。每張枱都有調味料 。石燒牛分左三個份量,我地揀左最細份嘅180g,咪以為好少,其實都有成隻手掌咁大,正常食肚量嘅朋友食完都已經好夠飽。石燒牛上枱時,侍應仲會提供即棄圍裙,唔驚彈到成身油煙。封門柳套餐($158/180g) - 封門柳上枱時發出吱吱聲,封門柳好厚身,目測有一吋厚,侍應提醒封門柳有少少筋,所以可以燒熟少少。封門柳上枱時只係表面燒過,切開中間仲係生嘅,食客可以因應自己鍾意嘅熟成程度先將封門柳上碟。不過由於熱石非常熱,所以建議要記得耐唔耐要反下佢,以免其中一面燒到燶左。封門柳表面帶焦香,牛味好濃,肉質比較有咬口,簡單加啲岩鹽已經好食。牛小排套餐($178/180g) - 牛小排相比起封門柳,肉質比較軟嫩,啱晒鍾意軟腍口感嘅朋友,我覺得配燒汁食就最啱。沙律 - 沙律菜上面落左足夠嘅胡麻醬,食落酸酸地好開胃。餐湯 - 係雜菜湯,入

52C走簡約風,店面雖然唔大,但地方乾淨企理。
餐具紙巾飲用水就可以喺自助區自取。
每張枱都有調味料 。

牛小排套餐
沙律 - 沙律菜上面落左足夠嘅胡麻醬,食落酸酸地好開胃。
沙律

餐湯 - 係雜菜湯,入面有好多蘿蔔、洋蔥,另外仲有薯仔同牛肉,入口好夠酸,非常醒胃。
餐湯

巨峰玉露($12) & 冬瓜茶($15) - 除左汽水之外,佢地仲有多款果汁涼茶供應。
巨峰玉露 & 冬瓜茶

總結,百零蚊已經食倒大大塊石燒牛性價比非常高,地方亦乾淨企理。
$180 (Lunch)
沙律
餐湯