2022-08-04
呢個峇里島渡假主題嘅6-Course Tasting Menu係fusion左法國菜同埋意大利菜嘅fine dining,再加左啲東南亞嘅元素,好特別。餐廳仲印左有顧客姓名嘅登記證、行程表同地圖,仲有掛頸嘅花環,好有心思,目的就係想為顧客締造一個愉快嘅「旅遊」體驗。麵包:兩款手工麵包都好香意大利麵包香脆啲。法國麵包就軟身啲,口感似蛋糕。Amuse Bouche: Ceviche開胃小菜:酸橘汁醃魚Tuna同柚子甘橘醬&檸檬皮係perfect match,好清新、好開胃。1st Course: Tomato Confit with Burrata 番茄醬配布拉塔芝士口感軟綿嘅Burrata喺意大利菜經常都會出現,呢個Burrata再配埋蕃茄醬、自家製嘅意大利青醬、黑醋,味道好豐富,加埋啲脆脆,口感仲好有層次。2nd Course: Love Crab 我愛螃蟹超濃郁嘅蟹湯,好似飲緊蟹嘅精華咁,加埋中間嘅牛油果肉,味道balance得好好,恰到好處。3rd Course: Seared Scallops with Green Namjin Sauce 煎扇貝配綠色南津醬 (add $198
麵包:兩款手工麵包都好香
法國麵包就軟身啲,口感似蛋糕。
Amuse Bouche: Ceviche
開胃小菜:酸橘汁醃魚
番茄醬配布拉塔芝士
2nd Course: Love Crab 我愛螃蟹
3rd Course: Seared Scallops with Green Namjin Sauce 煎扇貝配綠色南津醬 (add $198)
煎香左嘅帶子配埋南津醬,鮮甜惹味。
4th Course: Duck Risotto 鴨意大利燴飯
油封鴨腿係來自法國南部嘅料理,慢煮48小時再煎香,鴨皮酥脆,鴨肉嫩滑,配埋越南醬地道醬汁Nuoc Cham,係有東南亞風味嘅法式油封鴨腿。Risotto係冇加芝士同忌廉,但口感都Creamy。
5th Course: Coconut Shell Smoked Scotch Fillet 椰殼熏肉眼
見住廚師喺open kitchen用火槍喺椰子殼上面烤,已經流哂口水。
6th Course: Banana Roti 香蕉薄餅
嚟到最後一個Course都有驚喜,廚師會表現拉薄餅,薄餅會喺佢個頭度打轉。薄餅皮薄餡靚,配埋雜莓foam同雲呢拿雪糕,好滿足。
🌟配埋佢哋嘅Wine Pairing更完美🍷(add $380)🍴Bali Holiday Tasting Menu $780 p.p. (No Service Charge)