2017-12-13
來到元朗小社區,一心去imax睇戲,見仲有時間,就同老公去左個下午茶。呢間金田家就係戲院對面,位置很方便。原來佢連續兩年都被評定為最佳福岡拉麵店的第一名, 急不及待要試下對推介嘅拉麵。我就點左柚子辛口拉麵而先生就點左黑豚拉麵。柚子辛口拉麵材料有:黑豚叉燒,芽菜,紫洋蔥紫菜及青蔥, 為咗增加口感我追加了蔥花,粟米粒及溏心蛋 叉燒嘅肉味濃郁, 口感軟滑, 柚子配合辛口嘅醬料能夠充分地中和豬骨濃湯嘅油膩感, 令人食完每啖到都想繼續食而黑豚拉麵就有:黑豚叉燒,木耳,紫菜及青蔥。 另外再追加咗粟米, 拉麵嘅質感不硬不軟, 麵質彈牙而且吸收咗濃湯嘅味道, 令人有衝動將成碗拉麵連湯馬上消化。見到兩款拉麵賣相已經好開心。 要讚一下佢嘅湯底一啲味精都冇,味道勁濃,有膠質充滿骨膠原,黏口的, 感覺似飲濃湯飲品就點左梅子味的果汁酒, 入口好重果汁味, 酒味不算濃烈, 但入到喉嚨就會有暖暖的感覺。 好適合女仔飲我就點咗橙汁還有一點相當抵讚 服務人員會等我們享用完拉麵後 才會送上我們的甜品柚子芝士蛋糕給我們, 避免蛋糕 閒放影響質感。柚子味嘅芝士蛋糕口感絲滑, 上下層夾住柚子及柚皮,食落有回甘味,而且濃而不膩,
我就點咗橙汁