2023-05-26 256 views
✨看~~星光這夜仍燦爛,然而沒有你,總是冷~~🎶感恩外子經常帶我去尋覓好正嘅隱世餐廳!🥂🤤今晚外子就帶咗我嚟銅鑼灣嘅意法🇮🇹🇲🇫餐廳,感受浪漫醉人嘅意大利法國料理啦!呢度好容易搵架咋,就喺時代廣場對面嘅霎西街街頭,必發商業大廈二樓全層。入到去,燈光昏暗,屋頂懸掛嗰盞水晶燈散發出獨有嘅迷人光芒,已經感受到好有情調。餐廳內部裝潢簡約而舒適,讓人感到細膩而富有品味。餐廳負責人殷勤地招待賓客,為我哋遞上餐牌。Set Menu內前菜、湯品、Entree和主菜等都可以二選一。我哋梗係兩款都點了,因為可以「開心些牙」丫嘛!落單後,負責人走埋嚟問我哋想唔想試吓是晚嘅精選生蠔作「頭頭盤」?我哋興致勃勃,難得嚟到咁高級嘅餐廳,梗係要品嚐一下啦!等咗一陣,兩款是晚精選生蠔🦪送上。負責人介紹呢兩款都係從法國空運抵港。左邊那款係"Krystale"而右邊係"Ancelin"。負責人對蠔嘅品種非常有研究,佢教我哋先品嚐"Krystale",海水味較重,帶子位非常爽甜。之後飲啖清水,清清味蕾再品嚐"Ancelin"。呢款味道較為溫和,同樣帶子位都係極之爽甜,真係人間美味呢!品嚐完生蠔之後,麵包盤就送上了。麵包係自家
✨看~~星光這夜仍燦爛,然而沒有你,總是冷~~🎶
感恩外子經常帶我去尋覓好正嘅隱世餐廳!🥂🤤

品嚐完生蠔之後,麵包盤就送上了。麵包係自家製,共有三款口味,搭配兩款醬,剩餘嘅一個容器係俾賓客用嚟裝橄欖油和黑醋。枱面上已備有一瓶橄欖油和黑醋可供需要自行調配。三款麵包都好脆口,點埋啲醬一齊食,真係好好味喎!

跟住就送上前菜喇~

💜西班牙紅蝦他他💜
呢款前菜好清新,上面嗰層嘅柚子啫喱同下面嘅紅蝦配搭得天衣無縫,擺盤好精緻,真係好唔捨得食。但無奈太肚餓,所以俾我哋極速KO咗!
❤️意式焗釀蕃茄❤️
番茄經常都會食,但係肉醬釀番茄真係好花廚師嘅功夫。我哋將番茄切開後,滿滿嘅芝士肉醬如溶岩般緩緩流出,同底下嘅咸蛋黃混合在一起,食落嘅味道真係出奇地夾!

極速KO完前菜之後,等咗冇幾耐,有兩款湯品送到!

💛鮮蘆筍蟹肉忌廉湯💛
忌廉湯一向係我最愛的湯,沒有之一。今次仲有蟹肉混合在其中,湯嘅質地好濃稠,啖啖蟹肉。真係超級無敵讚!

💚意大利雜菜湯💚
湯色常清徹,裡面的蔬菜種類亦非常豐富!外子十分鍾意呢款湯品呢!

跟住等咗冇幾耐,又到Entree出場喇~

🤎香煎鵝肝🤎
從未食過咁厚身嘅鵝肝😍!質感好軟滑而且入口即溶,肝味好濃,配埋脆多士一齊食,認真唔夠喉呢!
🧡香脆蝸牛薯蓉球🧡
呢份用吉列方式烹調,底下係咖喱汁,薯蓉幼滑,裡面包含住蝸牛肉😱!我第一次食蝸牛肉🐌,原來個味道同法國田螺相類近,咁就唔會太抗拒啦!😅

跟住登場嘅係。。登登登櫈。。。

🩷番石榴雪葩🩷
之前食咗咁多咸味嘅食物,係時候清一清味蕾,俾味覺稍作歇息。估唔到呢個番石榴雪葩,好香番石榴味,食落好舒服好清新,好想再Encore呢~
跟住期待已久嘅頭盤終於送上喇~

🩵香煎智利海鱸魚🩵
伴以橄欖、薯蓉、小番茄和蘆筍。魚肉嫰滑細緻,魚皮亦煎得非常香脆,好好味哦~

🤎燴澳洲和牛牛面頰🤎
估唔到牛面豬登咁大舊!牛肉味好濃,而且燴得極腍,入口即溶,以紅酒入饌牛面頰,認真係絕配!

最後就嚟咗✨甜品四重奏✨(馬卡龍、蝴蝶酥、朱古力果仁和白朱古力),配以玫瑰茉莉花茶☕。呷一啖香茶,食一件小餅,滋味十足!
最後嘅最後,到咗真正嘅是日甜品出場啦~

💛法式香芒布甸💛
入口香滑,芒果味濃郁。

❤️蘋果脆脆配雲呢嗱雪糕❤️
蘋果蓉帶有玉桂香味,甜度適中,外皮鬆脆,係廚師精心嘅傑作!

E Molto Buono嘅意大利文嘅意思係「非常好」。喺整個用餐過程當中,店員嘅服務亦「非常好」,不時都嚟問吓我哋用餐體驗,又會同啲賓客傾偈交流吓。整體嚟講,意法料理絕對係值得品嚐,相信無論係喜愛意法料理或者係第一次嘗試嘅人,都會喺呢度搵到屬於自己嘅美食體驗呢!

我哋會強烈推介呢度俾搵緊特色餐廳慶祝紀念日嘅朋友。記得先預約哦!同埋呢度係不設開瓶費和切餅費架!
2023-05-25
Type of Meal