2013-02-13 85 views
10月2日, 尖沙咀大熱海南雞飯專門店嚟咗天后開分店, 令極少機會出尖沙咀搵食嘅我地終於可以一試~ 睇過云云食評之後除咗知道呢間分店水準同總店尚有一段距離之外, 其二就係面對有白雞同燒雞嘅海南雞飯我地都識揀~::: 白雞飯套餐 ::: $65雞飯套餐包油飯、油菜同清雞湯, 價錢比淨叫貴少少, 係多咗個菜囉, 但雞嘅份量又少番d… 先講個海南雞, 雞皮都幾肥幾厚, 雞肉地尚算嫩滑, 肉質都唔嚡, 之不過肉味唔太豐富, 個已經淋咗上雞度嘅豉油又鹹咗d亦唔夠甜… 唯有靠再點個薑蓉同辣醬去吊番d味, 整體以海南雞馳名嘅店只可以係勉強合格… 油菜一d都唔大碟, 仲比平時食粉麵嗰d細, 菜都叫新鮮嘅, 綠綠地唔算霉, ok咁啦. 清雞湯係比較好號一樣, 清清地一d都唔油, 幾好~ 而最後個雞油飯都比食過嘅油, 香味十分足夠, 不過有少少一patpat.::: 喇沙蝦 ::: $48喇沙可以選擇米粉同米線兩溝, 賣相勉強都算對辦~ 橙紅色湯底望落好似都幾辣, 但其實椰香奶味都唔少. 不過配料方面就差d, 淨係兩隻唔太新鮮肉質帶霉嘅蝦仔已經扣分不少… 其他如芽菜豆卜等下欄配料亦都係馬馬虎虎. 最重要係

::: 白雞飯套餐 ::: $65
::: 喇沙蝦 ::: $48
喇沙可以選擇米粉同米線兩溝, 賣相勉強都算對辦~ 橙紅色湯底望落好似都幾辣, 但其實椰香奶味都唔少. 不過配料方面就差d, 淨係兩隻唔太新鮮肉質帶霉嘅蝦仔已經扣分不少… 其他如芽菜豆卜等下欄配料亦都係馬馬虎虎. 最重要係傳統喇沙摻摻係以油麵米粉兩溝帶出不同口感, 但而家米粉同米線兩者都係較淋嘅粉類, 味道相約, 就做唔到摻摻嘅特色.
::: 薏米水 ::: $8
自家製薏米水好大杯好足料! 有三分一杯都係軟淋薏米~ 味道清甜解喝好味道~ 女仔飲去水腫啱晒!
我地無食過尖沙咀店, 所以無比較. 呢間文華雞店裝修格局其實同上一手間西式茶餐廳環境幾乎一樣, 雖無特色但總算靚靚仔仔~ Overall食物其實又唔算太差, 但除咗杯薏米水比較深刻之外其他野食都只係一般般… 相對地價錢就偏貴, 三個字, 唔抵食!
2012-10-02
$67 (Dinner)