究竟有乜嘢動力驅使你喺38度嘅高溫下喺豐信餃子店門外排30分鐘等位呀?係愛定責任呀?係因為太好食喇!終於等到位,已經開始有缺水嘅感覺,即刻叫返兩支自家製涼茶。大熱天時飲番支清熱潤喉羅漢果甘草茶就最醒神,羅漢果加上甘草有回甘嘅味道,而菊花蜜就非常清甜,滋潤得嚟又能清熱解毒。呢度嘅餃子有幾款唔同做法,其中湯餃真係名不虛傳,湯底用上椰子海帶鮮雞豬骨濃湯,將餃子嘅鮮味完全帶出,而且湯底可以連餃子一齊品嚐,最後飲埋整碗豬骨湯,真係一滴都唔嘥。煎餃隻隻金黃色,煎成脆皮嘅餃子份外香口。邪惡黃金餃就係喺煎餃子上再加上一層厚厚嘅蛋黃醬,邪惡得嚟夠晒惹味,有罪疚感都一定要食。湯餃我哋就揀咗芫茜鮮肉餃,鍾意食芫荽嘅朋友一定會愛上,芫荽味濃郁而又保留芫荽原有嘅口感,多菜少肉嘅配搭令人更加食得出芫荽嘅香味。另外就揀配最近新出嘅薺菜馬蹄鮮肉餃,薺菜本身屬於比較軟滑嘅蔬菜,加入咗馬蹄之後,令餃子變得有咬口,而且帶有清甜嘅味道。煎餃就揀咗芝士粟米鮮肉餃,入面有粒粒粟米,芝士混入鮮肉之中,帶有香濃芝士嘅味道。麻辣白菜鮮肉餃係我覺得最驚喜嘅味道,白菜餃加入麻辣之後香而不辣,但就令原本比較平庸嘅白菜餃加上無限嘅色彩。邪惡黃
自家製涼茶
湯餃
煎餃隻隻金黃色,煎成脆皮嘅餃子份外香口。
煎餃
邪惡金沙餃
芫茜鮮肉餃
薺菜馬蹄鮮肉餃
芝士粟米鮮肉餃
麻辣白菜鮮肉餃
邪惡黃金餃就一定要揀配最濃烈嘅味道,韭菜鮮肉餃配合鹹蛋黃令味道更有層次,而鹹蛋黃亦有起沙嘅感覺。
韭菜鮮肉餃
香菇鮮肉餃用上優質靚冬菇,所以味道清香而不俗氣,配以鹹蛋黃之後,兩者味道結合,互相輝映,絕對冇搶味嘅效果。
香菇鮮肉餃
除咗各款人氣餃子,另外都揀咗兩款小食,招牌秘汁拼盤分別有牛𦟌、雞腎、雞翼同雞蛋,滷水汁之外亦有加入其他味道,令醬汁更加鮮味,滷得夠入味之餘又唔會過熟。
招牌秘汁拼盤
香煎豆腐絕對唔花巧,只要豆腐夠新鮮夠香夠滑,簡單煎下唔需要太多調味都已經係咁好食。
香煎豆腐
一路聽到店員通知樓面某款餃子售罄,足以證明佢哋貴精不貴多,日日清貨,確保用料最新鮮,淨係呢樣就已經足以令到餃子咁好食嘅原因。
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner