2024-09-05
女朋友話想食酸菜魚,咁我梗係要識做上openrice搵間好嘢帶佢去啦。今次我就選擇左銅鑼灣廣場嘅呢間台灣過江龍「築間酸菜魚」,女朋友同我都非常滿意。餐廳就喺地鐵站旁邊,非常方便。環境方面,呢度裝修新淨、型格,夠曬光猛,而且座位寬敞,喺呢度用餐十分舒適。食物方面,呢度嘅選擇頗多。除左唔同口味嘅酸菜魚之外,更加有多款好吸引嘅台式小食。俾大家睇下個menu:當日我地兩個人叫嘅食物係:總長酸菜魚:滑溜嘅愉快擺喺香辣嘅湯底,配合埋獨家秘方嘅酸菜,酸爽嘅口感真係一流!湯底嘅紅薯粉吸收曬啲精華,非常惹味!啖啖劍蝦滑:雖然加六十蚊好似有啲貴,但絕對係值嘅,因為食得出係手打嘅靚蝦滑,啲蝦肉好飽滿彈牙,鮮味十足!浪子鹽酥雞:賣相吸引,食落去香脆可口,就好似喺台灣夜市食嘅一樣!高雄甜不辣:外層炸到金黃鬆脆,同裡面QQ嘅口感相映成趣,一試難忘。滷肉菜心:擺埋啲滷肉令菜心更入味,正!
當日我地兩個人叫嘅食物係:
滷肉菜心:擺埋啲滷肉令菜心更入味,正!