2015-05-21 6830 views
蘇浙匯雖然貴為米芝蓮一星食肆,價錢亦只屬中價,但週末午市客人竟唔算多,可能位置太偏僻吧。 呢碟佢叫黑叉燒嘅菜,其實類似黑豉油煮紅燒肉,入口甘香無肥膩感覺,份量唔多但以肥豬肉嚟講份量剛剛好。 麵筋時蔬,咪以為素菜就好健康,嗰幾舊麵筋簡直係罪惡之源,索晒所有汁,冇切到碎晒大大舊原舊食,所有索咗嘅汁鎖晒喺舊麵筋入面,食落有麵筋口感又有油香,正!不過可能仲肥過豬腩肉!哈! 蘇浙湯包,唔知係咪特登唔叫小籠包,因為而家啲小籠包好似鬥皮薄,呢度湯包嘅皮就偏厚。不過印象中呢啲先至係以前食小籠包嘅風味,皮厚厚哋先有麵粉味,先似食緊包嘛... 炸春卷就普通,略嫌過火。 甜品方面,湯圓正常水準,湯入面有桂花但飲落無桂花味,只係煮完湯圓嘅水一碗。綠豆糕味道冇乜驚喜,口感就不俗,冇散開亦唔黏口。 總括嚟講,呢度比起坊間賣類似食品又級數近似嘅連鎖餐廳一啲都唔輸蝕,不妨行多幾步一試。