2017-05-22 2501 views
好多人都話青衣這間小店都只係平平無奇,但試過之後,我相信你地一定會改觀。香港人基本上食西餐就好似係個幾味。係,唔係意粉就係扒,但要如何展現出好色,超高的技術就係考驗大廚功力的重要一環。是晚一套晚餐,有前菜、有主菜,兩樣都係大分出色的菜色。前菜:酒醉鮑魚看似中廚而又非中菜的前菜。大廚將鮑魚冷凍再切片,有鮮味之餘帶有陣陣酒氣。初夏吃上涼菜口感極佳,配上酒氣,將鮑魚鮮味提升,引人入勝。鮑魚下伴以蜜瓜簿片,蜜瓜甜味配上鮑魚汁更是一盡,在初夏完全帶來一陣清爽的感覺。主菜:香煎安格斯牛扒無錯,主菜就係用圍都食到的牛扒。看到肯定比人話無料到。但一塊牛扒卻用盡心思。塊扒先封乾兩個星期,煎出黎外脆但肉汁充滿成塊扒,食落口嫩口非常又不失口感。坊間好多牛扒煎出黎都流失肉汁而失分。最重要係唔係和牛口感而係真真正正有肉味有口感的牛扒。當然如果要食到和牛咁,咁大家就不用討論。基本上唔計甜品,成間餐廳老闆的確放左好多心機係上面,好唔好食係好主觀,但係老闆、老闆娘對食有一種堅持同此真,絕非因爲賺盡每一位而開餐廳。雖然服務同好多好多地方都有改善空間,但只要大家多一分支持就係比佢地最好的鼓勵。

是晚一套晚餐,有前菜、有主菜,兩樣都係大分出色的菜色。

前菜:酒醉鮑魚

主菜:香煎安格斯牛扒