2024-07-02 1352 views
趁今日假期,同朋友出咗嚟科學園,平時去開科學園都會搵啲Cafe chill下,今次朋友建議食中菜,咁岩見到呢間茶樓,雖然都係食點心,但設計裝修方面就唔似一般嘅茶樓,餐廳採用自然光,令到成件事感覺好精神,而且座位都非常闊落。沙茶安格斯牛肉炒河見到個名都覺得好吸引,牛肉果然好重牛味,最鍾意食濕濕哋嘅河粉,加上菜亦都唔少,絕對可以減油膩嘅感覺,而且個味道條配得啱啱好,每一個食材都唔會搶過其他食物嘅味道。椒鹽鮮魷鬚好想食返啲香口嘅嘢,於是點左呢個,出邊脆卜卜,而且魷魚鬚都好肥美,椒鹽味恰到好處,下次都會再點紅燒妙齡乳鴿食落非常香口惹味,非常有大排檔嘅感覺,外面小脆皮,而且味道鹹香,妙齡乳鴿肉質非常鮮嫩,兩個人食一隻啱啱好沙嗲鬼馬牛肉腸粉腸粉入邊加咗一層薄脆,果然鬼馬,食嘅時候非常有口感,冇諗過腸粉都可以食得出脆卜卜嘅感覺,而且牛肉口感豐富,唔會比沙嗲味蓋過。香煎臘味蘿蔔糕整到外脆內軟,而且臘味非常多,咬落非常香口,絕對冇偷工減料㗎。招牌流沙包賣相非常精美,蓋上餐廳嘅名字,唔會太大舊,食得可以好有儀態都得,而且咬落去嘅時候奶黃流心真係好吸引,呢個奶皇包係我去過咁多餐廳數一數二嘅水準。沙嗲金錢肚每

沙茶安格斯牛肉炒河

椒鹽鮮魷鬚

紅燒妙齡乳鴿

沙嗲鬼馬牛肉腸粉

香煎臘味蘿蔔糕

招牌流沙包

沙嗲金錢肚
每次去茶樓必點嘅點心,可以睇得出廚師落咗幾多功夫,今次呢個牛肚食落去嘅時候簡直非常爽口彈牙,而且沙嗲汁香濃入味,加上其他配料之後果然非常出色。