2013-01-02 1891 views
踏入2013年嘅第一晚,梗係要搵返餐好嘢食下,喺銅鑼灣收工太多人,所以同老婆去咗灣仔搵好嘢食,行行下唔覺意發現咗呢間唔太顯眼嘅日式餐廳,喺門口睇meun見個2人set都唔算貴,所以就入去試下。可能呢條街真係好少人行,所以舖內都唔係好多人,唔駛等位,舖頭細細,有5、6張4人枱,枱與枱之間空間尚算足夠。再睇完一次個meun,最後都係食返個set,再加兩件鹽燒三文魚鮨。首先嚟到係一個吞拿魚沙律,佢用嘅係好似罐頭果啲吞拿魚,但整個沙律味道其實唔差,如果可以用新鮮吞拿魚嚟做就更加好!之後就到散叫嘅鹽燒三文魚鮨,.$15/pc,我同老婆都好鍾意食燒三文魚鮨,貪佢夠滑夠膠,好多其他地方食嘅都會連埋果塊肉,但其實好易燒揩唔好食,而呢件燒三文魚鮨就細細件冇連埋鮨後面果大塊肉,燒嘅火喉亦啱啱好,味道好好!炸蝦飯卷,隻蝦炸到好脆,都算幾好味。雜錦刺身,有特大牡丹蝦、三文魚、油甘魚同海膽,三文魚同油甘魚都好肥美好新鮮,海膽入口即溶,新鮮唔腥,唔似係平價貨,而且有兩大片,好滿足。呢舊牛冇記錯應該係燒和牛,牛肉味濃,可惜熟咗少少,有少少晒咗舊靚肉。豬軟骨手打烏冬,成晚最差算係呢個,烏冬有咬口,豬軟骨夠入味,本身應
吞拿魚沙熏
鹽燒三文魚鮨
炸蝦飯卷
炸蝦飯卷,隻蝦炸到好脆,都算幾好味。
雜錦刺身
燒和牛
豬軟骨手打烏冬
豬軟骨手打烏冬,成晚最差算係呢個,烏冬有咬口,豬軟骨夠入味,本身應該唔錯,但可惜啲湯好咸,我要叫個侍應俾杯熱水我加落去先可以食........
明月卷
最後到呢件紅豆黃豆糯米滋,叫做明月卷,睇個樣估唔到咁好味,有驚喜!

總結今餐算係唔錯,$288呢個set亦算抵食,只係舊牛同個烏冬湯扣咗分,會再幫襯!
2013-01-01
$320 (Dinner)
吞拿魚沙熏
鹽燒三文魚鮨
炸蝦飯卷
雜錦刺身
明月卷
  • 鹽燒三文魚鮨,刺身,明月卷