2022-12-14
生日老公請我食好西,我緊係要揀啲我平時唔捨得食嘅 餐廳啦,日本料理廚師發辦係我嘅首選。壽司源 晚市有提供三個套餐選擇 我哋揀咗$1080餐 內容包括前菜一品 壽司12件 和食一種 手捲 味噌湯及甜品前菜係紅酒蘿蔔 還有莖部出自蘿蔔本身 可以食用 口感非常爽脆 味道酸甜清新安康魚肝豆腐 味道濃沃 質感軟綿綿滑溜 還有可愛的小南瓜籽油南瓜蓉製作而成的廚師先準備Wasabi蘿蔔漬/ 牛蒡醬油漬/壽司薑,主要係用嚟清一清個口腔,好等食客迎接下一道美食。廚師發板壽司包括 帆立貝配柚子鹽,真鯛,石垣鯛,北海道左口魚,島根縣池魚,長崎縣深海池魚,九州梭子魚,野生獅魚,縞蝦,銀鱈魚,北海道馬糞海膽 等等各種壽司共通點是非常新鮮,全部食材均由日本空運到港,口感上各有特色,有些是油份比較重,有些魚味比較濃, 有些質感綿滑,有些肉質煙韌。秋刀魚大蔥卷 用了大蔥青椒仔,配青檸汁同白蘿蔔蓉一齊食味道更清新,另外旁邊仲有個用紅酒醃製過嘅無花果,配搭很好。三文魚子海膽手捲,鮮味非常,紫菜非常脆口。白玉善哉=中式嘅紅豆沙+團子 配靜岡蜜瓜。
三文魚子海膽手捲,鮮味非常,紫菜非常脆口。
白玉善哉=中式嘅紅豆沙+團子 配靜岡蜜瓜。