2019-07-15
今晚適逢朋友生日,朋友好想食扒,所以特別挑選文華東方酒店既扒房試下。入到餐廳,環境充滿情調,暗暗既燈光,好有氣氛。餐廳有提供法式麵包,伴牛油一齊食的,不過本人對法包一向不太感興趣,所以衹係食左一小片,味道算不錯。龍蝦湯呢個湯龍蝦味好濃,非常creamy, 而且仲有啖啖既龍蝦肉係湯入面,好有驚喜!!~Porterhouse steak medium rare (32 oz)呢個扒份量真係不少,建議4至7人一齊share都可以,牛扒餐廳建議用medium rare,上到枱並沒有over cooked, 烤得剛剛好,牛扒既牛肉味不錯,但感覺不夠juicy, 如果再juicy d會更完美。我地仲叫左幾個side dishes, 其中露筍同菠菜都不錯,可以一試。龍蝦餐廳介紹左個龍蝦比我地,呢個龍蝦份量好多,味道好濃郁,入口又係啖啖肉,非常值得一試。酥皮焗牛柳呢個牛柳上枱熱辣辣,酥皮沒有過厚,牛油味濃,牛柳反而有驚喜,好淋但不失牛味,非常有水準。餐廳既服務好好,服務員細心介紹每一道菜,亦keep 住為我們加酒加水,絕對係5星級既水準。
龍蝦湯
龍蝦