2022-10-05
📌 鼎尚燒鵝湯館📍 山頂山頂道118號山頂廣場1樓107號舖☎️ 23862369★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*山頂䌫車🚃終於番嚟啦!呢日同好友試搭新纜車,果種坐新車嘅興奮感覺好似番去童年咁。由即日至十月尾車費有優惠,來回只需$66。之後就收原價㗎啦!去山頂梗係要食埋飯睇夜景🌃啦!山頂廣場一上扶手電梯已經見大大個鼎爺企咗喺度,我同朋友見到燉湯亦都兩眼發光🤩,加埋鼎爺呢個信心嘅保證,就扑鎚食呢間啦!餐廳裝潢走七八十年代香港風情,背景音樂襯番成個懷舊情懷。呢餐飯由一個古董港式暖水壺揭開序幕,打咭啱晒。我地叫咗二人套餐($388)💫醬皇燒鵝例牌好一陣炭爐燒嘅香氣,鵝皮色澤光亮而酥脆,入口鵝味濃郁,好有肉汁,質感滑嫩扎實,無乜肥膏,鵝油香在口腔四溢。送🍚飯一絕!💫單拼燒味例牌燒味可揀叉燒、燒腩仔、油雞、切雞、燻蹄,可以加$50轉乳豬或者加$90轉鵝脾。我地揀咗叉燒。火喉十足,叉燒半肥瘦加少許燶邊,焦香味突出,外面有蜜汁包住,味道甜而不膩,口感鬆軟,嫩滑多汁。💫粉葛鯪魚赤小豆湯秋意起,燉湯啱晒中女補身,我地嗌咗兩款唔同嘅燉湯
📍 山頂山頂道118號山頂廣場1樓107號舖
☎️ 23862369
我地叫咗二人套餐($388)
💫醬皇燒鵝例牌
💫單拼燒味例牌
💫粉葛鯪魚赤小豆湯
秋意起,燉湯啱晒中女補身,我地嗌咗兩款唔同嘅燉湯。粉葛鯪魚赤小豆清熱下火又生津。粉葛聽聞仲具有抗衰老、降糖、降脂嘅功效添。而赤小豆同鯪魚就有消腫解毒同活血行氣之效。
💫黨參紅棗圓肉養生湯(+$20)
店員話呢個湯對女士好好,益氣補血,大補湯喎。要另加$20 差價。飲落清甜,成身真係暖晒,我地喺山上面雞啄唔斷傾足全晚都無氣喘,睇黎真係好補氣。😂
套餐另附一碟油菜及兩碗白飯,亦可選擇加$10配豬骨湯底瀨粉或米粉。
去到香港其中一個著名地標⛰️,梗係要食香港菜啦!呢餐好滿意,感受到濃濃嘅傳統港式滋味!
🐶餐廳係pet friendly 㗎,用餐當日都見到有兩隻可愛🐶🐶乖乖地坐起度等主人食嘢!有寵物嘅可以帶埋佢地去