2023-04-30 839 views
一家人去食晚飯,叫咗好多嘢食,6個大人,四女兩男,食咗$2700,其實都真係好多。但食完全晚大家都係想罵佢,講真,$450/人,我去食日本餐會滿足啲。我哋有叫小菜有打邊爐。首先講服務,係好勤力,但啲嘢做錯哂我哋坐近廚菜出菜位,佢一張圓枱無轉盤,上親菜都喺同一個位明明佢哋有車仔,叫佢哋將啲邊爐嘢放車仔,個阿姐就淨係識得張啲嘢放上菜位,真係諗住我哋碟碟傳黎食?食西餐呀?我哋係咁自己推入去中間,推到唔夠位,叫佢放車仔,叫一次先放一次,第二碟再上又放返同一個位,根本張枱就唔夠位。叫咗個菠蘿咕嚕肉,食咗一半叫佢轉細碟,叫咗三次都係應完就算。到叫到佢轉,佢又留埋個菠蘿殼喺隻碟到,佢真係覺得張枱咁大,有咁需要留個菠蘿殼比我哋送飯?打邊爐叫佢加水又係,叫幾次都係應完就算,啲味精湯好貴咩?我哋全晚都係加一次啫。我哋打邊爐有生嘢,有隻匙羹放咗喺碟生豬肉到,個侍應唔知做乜走過嚟執嘢,張放喺生肉嘅匙羹放喺我哋碟蒸魚到,之後我哋無人再食嗰碟魚,仲有大半碟剩。都唔知佢咩事,生熟分開佢係咪唔識呀?個匙羹放喺生豬肉到好明顯唔係唔小心放錯啦,就算係,你都唔係放落啲熟嘢到呀?之後講嘢食。叫咗碟蒸斑同蒸鱔,先講斑,唔新鮮,
我哋有叫小菜有打邊爐。
首先講服務,係好勤力,但啲嘢做錯哂
我哋坐近廚菜出菜位,佢一張圓枱無轉盤,上親菜都喺同一個位
都唔知佢咩事,生熟分開佢係咪唔識呀?
之後講嘢食。
叫咗碟蒸斑同蒸鱔,先講斑,唔新鮮,無乜魚味,魚肉唔彈牙,魚肉、蒜頭、豉油,三個味完全分開,個碟底勁重油⋯唔知咩事。
蒸鱔個豉汁ok,唔腥,正常合格。但個鱔啲肉唔係彈牙嗰隻,係散嗰隻😢
咕嚕肉雖然係好脆,但係佢個皮都好厚,仲吸哂啲油,一陣油味。我基本上都咬走咗啲皮,食咗舊肉就算。
蟲草花蒸雞,個獻汁包實哂啲雞,食落口漿實哂,又係一舊放棄。
蝦乾勝瓜啲蝦有沙嘅,食咗少少就唔想食佢啲蝦乾⋯
火焰砵酒蒸蠔仲戇居,唔知咩事個蠔要炸咗再蒸,蒸出嚟一pat粉漿黐住啲蠔肉,完全搞唔掂。仲要無味,得少少酒味,無咸甜,唔知佢想我哋食啲乜😰
個事頭婆出嚟點火,仲要差啲燒着佢個茶壺😮‍💨
玩唔慣就唔好玩呢啲嘢啦,我哋坐喺隔離覺得好恐怖😮‍💨
佢點火之前完全冇諗住拎開側邊啲嘢,我哋都忍唔住出手幫佢搬開咗啲菜,估唔到佢燒着自己個茶壺。
雞手鴨腳咁,火又點極唔着,總之就嚇親人。
叫咗胡椒豬肚湯,個湯完全冇胡椒豬肚味,普通味精湯⋯
食咗一件豬肚,又係冇豬肚味,不過都估到,啲材料有味,個湯就唔會咁嘅味啦。
手切肥牛真係好肥,一大舊肥膏嗰隻,肉得三分一左右。
豬肉就正常啲,但兩碟肉都係細碟。
陳皮牛丸唔知咩事,啲牛肉蘇到喊,我咬完即刻放返低,之後無人敢食。
墨丸唔彈牙,唔知佢係咩墨丸⋯
其他蔬菜類嘅生嘢係正常嘅,呢啲都好難錯嘅。
總結,$2700幾食啲咁嘅嘢,我就真係唔會返轉頭,今次當比人呃,絕對無下次。