2010-01-24
話說, 香港人不嬲都鐘意去排隊, 因為咁樣代表著呢間餐廳係好味既! 今日我終於都明白呢個道理係岩既!今日7pm去到九龍城. 以為早, 所以冇一間餐廳要等位 (即冇indication provided!). 好啦, 咁就去呢間thai bbq. 一半full. 首先我認為個環境頗污糟. 店好細間! 我唔多like呢個envrionment. 不過如果好味就唔緊要啦~點菜先:蝦刺身味=ok既~ 有好多冰serve住, 所以好鬼凍! 唔腥, 再加上佢俾泰式激辣汁, 幾match, 幾得意. 不過我而家諗落, 總覺得好唔衛生, 所以有d驚會食物中毒... 我忽然覺得自己有好大勇氣... 都係唔好recommend呢個dish...酸辣鳳爪呢個好味! 夠辣, 夠酸, 又入味! 正! 同埋幾凍, 正! 不過都幾細碟. 鳳爪唔多, 但d菜就多! 不過都ok既.鹹魚炒芥蘭呢個芥蘭好味! 平時既芥蘭係苦苦地架嘛, 但呢個係甜架! 同埋好爽口, 又夠鹹, 所以係咁食. 不過又係好細碟, 得個幾條菜... 唔得喎...燒烏頭嘩! 呢個好味! 不過都幾油下. 佢係乾燒 (條魚入面俾人塞左d "菜" 係入面架
點菜先:
蝦刺身
酸辣鳳爪
鹹魚炒芥蘭
燒烏頭
嘩! 呢個好味! 不過都幾油下. 佢係乾燒 (條魚入面俾人塞左d "菜" 係入面架~ 應該係用黎增加香味!). 不過有ok多細細既骨. 差d哽親! 唔好講笑. 要慢慢入口咬. 同埋要熱食因為凍左會驚腥~
咖哩蟹
蟹激多膏! 好多好多, 可惜怕膽固醇過高, 唔可以食... well, 咁食d汁囉~ 反正佢有d烤餅送. 可惜得6小塊 (仲要好好好油~). 唉... d汁真係夠香, 好味, 好甜, 好易入口, 一d都唔辣~ 可以送幾碗飯~ 仲有, 佢成碟都好靚 (coz the color!). 唔錯~
燒魷魚
好爽不過好 "漏" (唔知點解呢?)~ that's it. there is nothing special... 我真係俾唔到其他comment... 唔係我唔想俾...
炸蝦餅
俾佢2個字: 難食. sorry, 應該係4個: 非常難食. 一入口就想吐出黎. 發生左乜事? 因為有好大陣雪藏味. 我最憎就係有呢d味. 好唔掂. 雖然佢有8個半舊, 但咁難食, 俾咁多我都係浪費.
d咁既environment, 配上質素一般 (甚至有一個係極差!) 同都算幾細碟既食物, 收我地 (4個人) $627. 好貴. 我俾呢個價錢可以食更好味既food啦! 我只覺得非常唔抵! once is good enough.
講返排隊呢個問題... 由我地去到, 直到走, 都唔full. 見到九龍城其他餐廳有好幾間要等位, 就知道, 原來, 人地要排隊, 係因為好味, 係值得既. maybe i should learn from this experience.