二人星期五晚上外出吃飯,揀選了這間多好評飯店,打電話確認有位便行過去,當時沒有說明有時間限制,到達後亦沒有說有限時。首先評一評食物質素,兩人叫了四碟菜,每碟份量十足。首先汕頭煎蠔烙蠔仔不吝嗇,煎得亦金黃香口。再來滷水鵝肉滷水味夠亦不錯,跟着的潮汕鼠殼粿就跟相片差很遠,賣相極差,相片是蒸面有花紋,來的是煎,味似煎芝麻糕,不過味道還可。最後是芋頭炒香飯砂煲上,芋頭軟綿,但飯乾身得來稍硬,飯不夠入味。事發當砂煲飯食到一半的時候,待應們及老闆便不停向著我倆的位置看,時為入座50分鐘。因為開始飽,食飯速度放緩,老闆見狀亦開始催促我們食快點交枱,但其實我們入座還沒有1小時,老闆總共催了我們3次,其間當然加以眼神接觸,當食到最後一粒飯時,侍應立即過來收碗,老闆吟吟沉沉,說有客等了很久,請盡快埋單。事緣較早時候有客致電book兩位八點,當時亦有留了一張枱給他們,不過後來有四位walk in 客人,侍應立即將那張二人枱加塊板變身四人枱招呼他們入座,所以book了八點的兩位的客人便要等枱,老闆於是開始不斷的催促及施發無形的壓力。我當然知道老闆係想做多啲生意,但如果你最初有講明係有限時嘅話,我遲咗交枱你趕我

我當然知道老闆係想做多啲生意,但如果你最初有講明係有限時嘅話,我遲咗交枱你趕我走,係冇問題嘅,但我冇諗過餐飯要食得咁趕,諗住星期五放工食好啲、慢慢嘆都唔得嘅,如果我係想趕嘅不如去食快餐店或者放題!!!同埋如果可以慢慢食係冇問題嘅,但因為食得太趕嘅關係,返到屋企就胃痛同滯到第二日。🤦🏻‍♀️

總之幾好食都冇用,完全冇待客之道,食到氣頂頂,一定冇回頭,同埋叫朋友千祈唔好試。☠️
滷水鵝肉
潮汕鼠殼粿