2021-09-17
第一次食座銀係喺大阪心齋橋店,當時係人龍店,近消夜時份都有成十人排隊,疫情下有排未去得日本,掛住佢既cappuccino雞白湯就去呢間香港分店試下啦!剛過食晏高峰時間唔駛等,啱啱有兩個位,坐bar枱,店員好快奉上冷麥茶,我點左招牌既雞白湯拉麵,朋友點左雞白湯沾麵。一上枱即刻試啖湯底,係濃濃既creamy泡沫雞白湯同大阪店既記憶中既味道差唔多係清甜既雞湯味!不過香港店冇跟味玉,但有同樣炸得適中既牛蒡絲、洋蔥絲同蔥花,而大阪店有角切大舊竹筍呢度都冇。試左啖朋友既沾麵湯底,都幾咸下,都係拉麵湯底啱我口味。掛喺碗邊既叉燒同雞肉好嫩滑,麵條粗幼適中帶微孿,掛湯唔錯。另外叫左佢既炸雞,一碟三件,外皮脆而唔算太油。原來佢有比圍巾,我食哂先見到亦有大阪店既日本花紋濕紙巾,幾貼心~冇味玉,要加一,算城中單價較貴既拉麵。但如果黎開呢邊都會再食